gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-популярните италиански вина

Най-популярните италиански вина

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
993590
Италиански вина
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Ако сте решили да отидете на винен туризъм в Италия, е добре предварително да научите които са най-добрите винопроизводители и марки сред италианските вина, в зависимост от това към кой района сте се насочили.

Северозападна Италия: Тук ще видите лозови масиви абсолютно навсякъде, но най-добрите вина са от Пиемонт и по-специално червените, богати на аромати вина, от винарските изби на Barolo и Barbaresco, които се произвеждат от сорта Небиоло. Всички техни марки се произвеждат по модерна технология, запазвайки по същото време вековните традиции във винопроизводството.

По-леките ежедневни вина, които пасват на местната кухня са Barbera и Dolcetto, а за истински специалитети на Пиемонт се прима т. нар. spumante, което представлява газирано вино от сорта на шампанското, което се пие при по специални случаи, като празнуване на рождени дни, сватби и кръщенета.

Бяло грозде

Североизточна Италия: Тук се произвеждат голям брой ежедневни вина-бели, червени и розе. Ако сте почитател на бялото вино, по-добре пробвайте Bianco di Custoza (от сортовете Юни Блан, Гарганега, Требиано) пред не толкова известното Soave (от Гарганега, Пино Гри, Шардоне и Требиано /Trebbiano di Soave (Verdicchio)/). Но и Soave не изключвайте напълно, тъй като и марките Pieropan и Anselmi, които се правят от същите италиански сортове грозде, никак не са лоши.

Най-добрите бели вина идват от района на Фриули, където винопроизводители като Sciopetto, Puiatti, Gravner и Jermann, които произвеждат Пино Гри, Мерло, Каберне и Шардоне, се считат за едни от най-добрите производители на бели и червени вина.

Централна Италия: И тук ще видите навсякъде лозови мсиви - от Тоскана до Емилия-Романа. За най-добри ще считат вината от региона на Тоскана и по-специално вината Brunello di Montelpuciano (10)% Санджовезе), Chianti Classico (Кианти) и Vino Nobile di Montepulciano (Канайоло). Сред най-разпространените сортове лозя е червеното грозде Санджовезе, а сред винените сортове е бялото Шардоне и червеното Каберне Совиньон.

изба

Южна Италия: Тук традициите в лозарството и винарството датират още от бронзовата епоха и това се дължи на слънчевият хълмист терен и добрите природни условия. Пулия например произвежда най-много вино в сравнение с всеки друг италиански регион, но за най-добри от Южна Италия се считат вината от Сицилия.

Сред най-популярните винопроизводители се нареждат Corvo (Пино Гри, Пино Ноар, Неро Д`авола, Мускат), Regaleali (Неро Д`авола и др.), Rapitala и Donnafugata (Катарато, Вионие, Шардоне и др. локални сортове). Ликьорното вино Марсала, което също се произвежда в Сицилия, е било любимо например на адмирал Нелсън, който го популяризира из цела Европа през 18 в.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest