Бяла ряпа
DaikonBela Repa

Бяла ряпа

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Бяла ряпа
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Бяла ряпа представлява кореноплодно растение, което се причислява към семейство Кръстоцветни /Brassicaceae/. Тоест тя се явява родственик на репичките, зелето, карфиола, хряна и други растения. Това растение произлиза от Азия, но е разпространено на много места в света, включително и в България.

Различните разновидности на бялата ряпа се характеризират с разнообразни размери и форма. При някои сортове коренът е издължен, напомнящ на морков. При други имаме заоблен корен. Общото при тях е белият цвят на корена, който се явява ядивната част на растението. Освен това при всички разновидности коренът е с хрупкава консистенция.

В свежо състояние той има приятен, леко парлив вкус и се употребява най-вече в рецепти за пресни салати, тъй като термичната обработка не му се отразява много добре. Бялата ряпа се предпочита пред черната, защото не е толкова силно лютива и месото ѝ е значително по-нежно. От друга страна, черната ѝ родственица я превъзхожда по съдържание на етерично масло. Смята се още, че черната ряпа е има по-силно изразени лечебни свойства.

Състав на бяла ряпа

Бялата ряпа е ценен източник на множество хранителни елементи и витамини. В състава на растението се съдържат малко количество наситени-, полиненаситени- и мононенаситени мазнини. Бялата ряпа е източник на фибри, белтъчини и вода. Освен това бялата ряпа има калций, желязо, фосфор, магнезий, манган, селен, мед. В съдържанието на кореноплодния зеленчук се съдържат витамин В1, витамин В2, витамин В3, витамин В6.

История на бяла ряпа

Видове Ряпа

Корените на бялата ряпа търсим в Азия и по-конкретно в Китай. Тя се отглежда в страната от хиляди години. Разпространила се е в Египет, Рим, Гърция, Япония. С течение на времето се е появило голямо разнообразие от разновидности и сортове. Не е ясно кога точно тя е достигнала и до нашата страна, но със сигурност българските земеделци я отглеждат от векове.

Тя остава предпочитан гост на трапезата заради хрупкавото месо, което се използва като мезе към традиционната българска алкохолна напитка ракията. Освен това от много време се употребява като лек при настинка и грипни състояния.

Избор и съхранение на бяла ряпа

Бяла ряпа можете да си отгледате сами или да си закупите от някой търговски обект. За щастие този продукт е широко разпространен на пазара и много лесно може да се намери. Бялата ряпа е предпочитан зеленчук заради полезните си свойства, но и заради своята издръжливост. В случай че се сдобиете с определено количество от това природно богатство, можете да го съхранявате на някое хладно и тъмно място. Ако отделните екземпляри се поставят върху слама, раздалечени един от друг, могат да запазят свежестта си седмици наред.

Готвене на бяла ряпа

Бялата ряпа се приема най-вече в свежо състояние. Тя участва активно в готварството на множество страни. В Япония например се явява компонент от най-различни туршии. Освен това тя се включва и в някои сосове. Интересно е, че в страната на изгряващото слънце с кулинарни цели се ползват още листата и кълновете на зеленчука. В Китай консумацията на бялата ряпа също е разпространена. В местните специалитети се смесва с оризово брашно, яйца, лук, чесън, бобови кълнове и др.

Ряпата е традиционен гост и на родната трапеза. От нея се приготвят най-вече салати, в които могат да присъстват моркови и зеле. Те се овкусяват със зехтин или олио, добавя се и малко оцет. Това, разбира се, е най-простият вариант за поднасяне на зеленчука. Той може да се съчетае още с ябълка, портокал, цвекло, краставици, чушки, авокадо. Получените салати за изключително леки и диетични, но за сметка на това са истинска витаминозна бомба през студените месеци.

Салата от ряпа

Ползи от бяла ряпа

Похапването на бяла ряпа е полезно по редица причини. Тя действа антибактериално и антивирусно. Ето защо консумацията ѝ е особено препоръчвана през зимните месеци, където сме силно застрашени от настинки и грип. Сокът на чудодейният кореноплоден зеленчук съдържа ензими. Този природен дар действа благоприятно на храносмилателната система и подпомага процесите, които тя извършва.

Бялата ряпа е изпитано средство срещу запек и лениви черва. Тя се употребява много често при респираторни заболявания, понеже спомага за лесното отделяне на заседналия в дробовете жилав секрет. В народната медицина се препоръчва при бронхит и грип. Освен това бялата ряпа повлиява положително бъбреците, като спомага по-лесното отделяне на ненужната вода. Според някои народни вярвания ряпата спомага и за понижаване на теглото.

Зеленчукът подсилва чернодробните клетки и ги защитава от опасното действие на токсините. Множество изследвания показват, че бялата ряпа е източник на някои противоракови вещества, така че това е още една основателна причина да похапваме кореноплодното растение. Смята се също така, че този зеленчук влия добре на костите и на зрението.

Бялата ряпа е силно ценена в китайската традиционна медицина. Според местните вярвания през зимния сезон тя разполага с по-силни лечебни свойства дори и от женшена. По думите на китайските лечители, за да е здрав един човек, трябва да консумира бяла ряпа през зимата и джинджифил през лятото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес