Есетра

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Есетра
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
170.00 лв.
Виж ››

Есетра е общо име използвано за няколко вида риби, принадлежащи към семейство Есетрови /Acipenseridae/. Есетрата представлява костна риба, при която по-голямата част на скелета е хрущялна. Друг отличителен белег на тези морски обитатели е, че по дължината на тялото се намират пет реда костни плочки. Повечето представители на семейството притежават издължен, заострен нос и мустачки.

Освен това при тях горната част на туловището е обагрена в тъмносиво до черно. Коремът пък е сребрист или почти бял. Повечето видове есетра мигрират, преминавайки от солени в сладки води. В реките те навлизат основно, за да хвърлят хайвера си, след което отново се връщат в морето. У нас есетра може да се улови в язовирите Въча, Панчарево, Кърджали и Мало Бучино.

История на есетра

Есетрата е риба с древен произход. Смята се, че нейните предци са живели през Юрския период. В миналото есетрата се е срещала в реките и моретата в северното полукълбо на планетата. Тази риба била толкова разпространена в Германия, че там бил основан специален есетров пазар. Заради усиления лов на есетри в Европа и Америка обаче популацията намалява значително през годините.

През първите години на миналото столетие с най-голямо стопанско значение била есетрата, обитаваща Черно, Каспийско и Азовско море. Освен заради месото есетрите са от значение и при получаване на черен хайвер. Всъщност още преди столетие този деликатес е оценен високо от руснаците.

Видове есетра

В семейство Есетрови попадат множество видове, като най-популярните сред тях са моруна, руската есетра, сибирската есетра, пъстругата и чигата.

Моруната се счита за най-едрата представителка на есетровите риби. Тя може да живее до 100 години, като междувременно може да нарасне до няколко метра и да наддаде до 1200 килограма. При този вид риба половата зрялост настъпва по-късно, като самото размножаване се осъществява през няколко години. Хайверът се хвърля в реки, а новопоявилите се моруни се хранят с безгръбначни.

Руската есетра се отличава с далеч по-скромни размери. Тя достига тегло от 10 до 20 килограма, като е дълга около 2 метра. Живее петдесетина години. Половата зрялост при женските настъпва, когато навършат 12 години, а при мъжкарите-на шестата година. Размножаването се осъществява през 3-4 години. Малките екземпляри се хранят с организми от повърхностните слоеве.

Сибирската есетра е дълга около 2 метра и тежи към 200 килограма. Този вид есетра живее около 60 години. Женските екземпляри съзряват полово на 17 си година. При мъжкарите половата зрялост настъпва при навършване на 11 година. Този вид се смята за бързо приспособим към различни условия и спокойно може да се отглежда в специализирани стопанства и изкуствени басейни.

Пъструга достига дължина от 2 метра и нараства докъм 80 килограма. Живее приблизително до 25 години. При мъжкарите половата зрялост настъпва през 4 година, а при женските индивиди-през 8 година. Размножаването се осъществява през 2-3 години.

Чига достига до 1 метър дължина. Максималното тегло на рибата възлиза на 20 килограма. Чигата се приема за най-дребния вид есетра. При мъжкарите половата зрялост идва, след като навършат 4 години, а при женските индивиди, когато достигнат възраст от поне 7 години. Тя живее свободно в природата, но се отглежда и в рибовъдни стопанства.

Готвене на есетра

Готвене на Есетра

Есетровото месо се предпочита от кулинарите, тъй като не е пълно с дребни и досадни костици, които биха могли да развалят очарованието на всеки специалитет. На вкус рибата е много апетитна. Няма как да не забележите, че месото и наподобява животинско месо. Това се дължи на съдържащата се в него глутаминова киселина.

Рибата подлежи на разнообразна термична обработка, което означава, че успешно може да бъде печена на фурна или скара или запържвана в тиган. Есетрата също така е подходяща за задушаване, мариноване и паниране.

С помощта на подправки като естрагон, босилек, целина, черен пипер, бял пипер, карамфил, мащерка, маточина, копър и магданоз тя се превръща в идеален компонент на рибни супи, яхнии с риба, запеканки, гювечета, рибни салати, сандвичи, пици, спагети с риба.

Съчетава се добре със всякакви зеленчуци, както и с гъби и ориз. Ако още не сте решили какво да приготвите с вашата есетра, можете да се спрете на Гювеч от есетра и Задушена есетра.

Ползи от есетра

Похапването на месото от есетра е полезно по много причини. На първо място, то е източник на витамин А, витамин D и витамин E. Всички тези витамини са от голямо значение за правилното развитие на нашия организъм и за поддържане на здравето ни. Освен витамини и минерали в него се съдържат незаменими аминокиселини и есенциални мастни киселини.

Месото на есетрата е източник на глутаминова киселина, известно количество полиненаситени мастни, сяросъдържащи, ейкозапентаенова и докозахексаенова киселини, което го превръща в изключителен хранителен продукт. Похапването на есетра се отразява добре още на мозъка, очите и сърцето.

Доказано е, че въздейства благоприятно още на кожата, косата и ноктите. Според специалистите този вид риба е чудесно средство при профилактиката срещу атеросклероза. Полезно е не само месото на есетра, но и хайверът на рибата. Той е източник на полиненаситени киселини. Препоръчва се на немощни и слаби хора, както и на пациенти с високо кръвно налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес