Амарула
AmarulaAmarula

Амарула

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971161k
Амарула

Амарула /Amarula/ представлява популярен южноафрикански сметанов ликьор, който се приготвя от плодовете на дървото марула, наричано още слоново дърво. Амарула е един от най-обичаните в световен мащаб питиета и по тази причина заема почетното второ място по продажби, нареждайки се само след ирландския сметанов ликьор Бейлис.

Преди да разгледаме ликьора обаче, нека разберем нещо повече за дървото, благодарение на което днес можем да вкусим от невероятното питие. Марула /Sclerocarya birrea/ е истинско африканско богатство. Това двудомно дърво вирее единствено в екваториална Африка и достига височина от 10 до 18 метра.

Растението е сред любимите на мъжките слонове, които през размножителния си период се отъркват в него. Марула ражда заоблени плодове, наподобяващи слива, които са обагрени в светлозелено до жълтеникаво. Те имат воднисто и апетитно месо, което на вкус напомня цитрусови плодове или ядки.

Само за една година марула може да роди до половин тон плодове. Невероятният им вкус става причина те да са предпочитана храна от мнозина. Слоновете, свинете, маймуните и носорозите са само част от видовете, обожаващи да ги похапват. Африканските народи също обръщат голямо внимание на тези плодчета. Те са считани за царска храна и са ползвани в редица ритуали. От тях се приготвя напитка, която е предназначена за духовете на починали важни личности или се дарява на почитани вождове.

Маруля е дърво, което е обвито в мистерия и на което му се приписват множество качества. То е важен участник в куп африкански легенди. Сред едно от местните племена то е известно като сватбено дърво, поради което от векове под сянката му се провеждат брачни церемонии. Плодовете на дървото са смятани за лечебни и се приемат при полова немощ при мъжете, а също и при безплодие у жените. Според някои вярвания кората на двудомното растение може да помогне да се избере пола на бебе, още преди то да се е родило. Тези, които искат момиче, пият отвара от женско дърво, а тези които желаят мъжка рожба, приемат отвара от мъжка марула.

История на амарула

Марула

Невероятният африкански ликьор Амарула е сравнително отскоро на пазара. За пръв път той е представен пред потребителите през осемдесетте години на миналия век. Оригиналната амарула се произвежда от фирмата Southern Liqueur Co. Въпреки че в началото питието е било почти неизвестно, то бързо набира популярност. Днес се предлага в повече от сто страни. Нарича се Духът на Африка.

Характеристика на амарула

Амарула е сметанов ликьор, при който съдържанието на захар възлиза на 20 процента, а съдържанието на алкохол е 17 процента. Амарула несъмнено може да се сравни с Бейлис. Въпреки това ликьорът се отличава с една своя специфична съставка - сокът от плодове на марула. Точно тя придава на напитката особен карамелов вкус и аромат. Долавят също така и плодови нотки. Амарула се характеризира с изключителна сладост, което е причина за противоречивите коментари относно питието. Все пак това качество на напитката не допада на всички.

Производство на амарула

Производството на марула е много важен процес, от който зависи качеството на полученото питие. Плодовете се обират внимателно и се обелват и почистват, след което се оставят да ферментират. След това идва ред на дестилацията. Дестилатът се смесва с концентриран екстракт от плодовете на марула. Сместа се остава да узрее 2 години в специални дъбови каци. Накрая материалът се смесва с прясна сметана, докато се добие желания вид. Получената Амарула се бутилира в тъмни бутилки.

Избор и съхранение на амарула

Този вид алкохолно питие може да бъде намерен предимно специализирани магазини, като по цена се доближава до тази на Бейлис. Ликьорът се предлага в тъмни стъклени бутилки, на чиито етикет присъства слон.

Това животно се явява емблема на напитката, заради голямата му любов към дървото марула, а също и към неговите плодове. Когато избирате алкохол, винаги следете за срока на годност, а също и за името на производителя. Тази информация трябва да присъства на етикета на бутилката.

Относно съхранението на сметановия ликьор трябва да знаете, че е препоръчително бутилките да се държат на тъмно и хладно място при температура от 5 до 20 градуса. След отваряне на бутилката, алкохолът може да се консумира в продължение на 6-7 месеца.

Готвене с амарула

Ликьори

Амарула може да се употребява по същия начин като Бейлис. Ликьорът е подходящ за забъркване на сладки коктейли и може да се комбинира с различни сметанови ликьори, уиски, Амарето и др.

Уникалният му вкус позволява да се влага и в рецепти за кремове, пудинги, сладоледи, мусове, торти, пайове, рула, бисквити, кексове, мъфини, тарталети, чийзкейкове и всякакви други сладки изкушения, независимо дали в тях има плодове или ядки.

При всяко положение като краен резултат ще имате ароматни и сладки десерти, които се топят в устата.

Поднасяне на амарула

Амарула се сервира подобно на Бейлис. Разлива се в чаши за ликьор, който са изработени от стъкло и имат стройно столче. Формата им може да бъде разнообразна. Амарула може да се поднесе с няколко кубчета лед или не. Подходяща е са комбиниране с топли напитки като кафе и капучино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати