gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила за консервиране в буркани

Правила за консервиране в буркани

Цветни Буркани
Чугунен тиган с капак - 26 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунен тиган с капак - 26 см
70.00 лв.
Виж ››

Хората са се научили да консервират храни от незапомнени времена. Има различни теории кой е измислил консервирането. Според някои това е френският готвач Франсоа Аперт, който установил че затворената добре гореща храна може да издържа много по-дълго време без да се развали.

Това станала в началото на 19 в. и французинът дори получил награда от 12 000 франка за своето изобретение. Според мнозина обаче консервирането е открито от холандците и то цели пет века по-рано.

През 70-те години на миналия век в Северния ледовит океан са намерени изоставени 70 години преди това консерви от екипа на Първата руска полярна експедиция начело с Едуард Тол. Те били напълно годни за консумиране.

Днес споровете за това кой е измислил технологията на консервирането продължават, но който и да е бил този човек, определено е направил едно наистина изумително откритие.

Малко са домакинствата в България, особено по селата, където да не се приготвят безброй буркани под формата на компоти, сладка, мармалади или дори месо. Консервирането не е труден процес стига да се спазват някои основни правила по време на приготвянето им.

Най-разпространено е консервирането чрез стерилизация. По този начин в буркани могат да бъдат затворени плодове, зеленчуци, месо и риба.

При този начин на обработка се разграничават натурални консерви (домати, чушки, зелен боб и др.), консерви, при които продуктите предварително са претърпели кулинарна обработка (гювеч) и плодови компоти.

Буркани

Готовите буркани представляват херметически опаковани продукти, които са годни за консумация в продължителен период от време.

Най-важните правила, които трябва да спазвате при метода на консервирането, е да използвате съвсем здрави и пресни продукти, чисти прибори по време на приготвянето ии, да сте с измити ръце и да използвате нови капачки за бурканите, за да сте сигурни, че ще се затворят добре.

Времето на стерилизация зависи от продуктите, които ще затваряте. Ако затваряте плодове е добре предварително да им бъде махната костилката и да бъдат измити. Плодът се изсипва в буркана, като количеството му зависи от това дали ще използвате само сока или ще консумирате и плода.

Добре е поне половината буркан да е пълен с плод. Добавя се захар, като за по-кисели плодове, като вишни например, захарта е добре да е поне 5 с.л.

Накрая се изсипва водата до ръба на буркана и се слага капачката. За компоти от вишни, череши, кайсии, ягоди и праскови 15 минути са напълно достатъчни за консервиране, като броите времето от започването на кипенето.

За круши, ябълки и грозде времетраенето е около 20-25 мин., а за по-твърди плодове като дюли са необходими около 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest