Здравословни ползи от жълъди
Health Benefits of Acorns
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от жълъди

Здравословни ползи от жълъди

Жълъди
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Плодовете на дъба се използват от незапомнени времена в народната медицина. Благодарение на богатия им състав още в древността малките ядки са се прилагали като лечебно средство при редица заболявания. Тези горски дарове са богати на белтъчини, въглехидрати, захари, танини, масла, дъбилни вещества и особено на скорбяла.

Жълъдите помагат при лечението на венците и зъбобол, полезни са при различни видове отравяния. В допълнение, жълъдите на дъба имат благоприятен ефект върху храносмилателната система: тяхната отвара се използва при стомашни разстройства, остър и хроничен колит.

Ако имате проблем със захарния диабет, отново може да разчитате на жълъдите. За лечение трябва да се сдобиете със зрели жълъди, които се изсушават и смилат на прах.

Лечебната съставка се приема по 1 ч.л. заедно с чай по 3 пъти на ден. За оптимални резултати трябва да се отнесете сериозно към лечението с жълъди, тъй като то трябва да продължи поне 1 месец. При проблеми със стомаха и по-точно при колит прилагайте същото лечение.

При заболявания на сърцето е хубаво да се пие от кафе от жълъди. Смлените жълъди се пекат в тиган като се бъркат, докато потъмнеят. После се оставят 1 час да изстинат. Вари се като кафе – 1 чаена лъжичка на 1 чаша вода.

кафе от жълъди

Може да се добави мляко и захар. Това кафе често се препоръчва и за деца с кашлица, бронхит, астма. Оказва се, че това е много вкусна напитка, подобна на мляко с какао, която действа много ободряващо.

Сокът от зелени жълъди пък помага при нервни заболявания, анемия и продължителна менструация. Изчистените жълъди се пускат в месомелачка или чопър, след което сокът се изстисква през няколко марли. Приема се по 2 с.л. с 2 с.л. мед по няколко пъти на ден преди хранене.

Трябва да се знае, че суровите плодове представляват опасност за здравето, защото съдържат токсичното вещество кверцетин. При накисване или нагряване отровата се разрушава и жълъдите стават безвредни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest