Най-популярните тропически плодове
Najpopularnije tropsko voćeThe Most Popular Tropical FruitDie beliebtesten tropischen Früchte
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-популярните тропически плодове

Най-популярните тропически плодове

Тропически плодове
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

По света има голямо разнообразие на плодове и зеленчуци. За някои от тях дори не знаем, че съществуват, а тези, които сме опитвали са разпространени из целия свят. Предлагаме ви някои тропически плодове, които макар да не са особено популярни в България, по света те са изключително обичани.

1. Манго

В Индия мангото се отглежда от хилядолетия и е незаменима част от великолепните кулинарни традиции на полуострова. От зряло манго се приготвят както различни десерти, така и типичното индийско кисело мляко.

Манго

Зелените плодове също се използват в типичните индийски кулинарни специалитети, а изсушени и стрити на прах са популярна и обичана подправка. Мангото започва да добива все повече популярност и в България, а уникалният му сладък и мек вкус е наистина впечатляващ.

2. Папая

Папая

Макар да произхожда от Централна Америка, папаята е популярна култура във всички тропически страни, а и не само. Зрелите плодове се използват предимно сурови, докато от зелените могат да се приготвят различни кърита и други зеленчукови ястия.

Освен това се използват и за мариноване на меса, тъй като в неузряло състояние плодовете съдържат голямо количество ензим, който разгражда протеините.

Личи

3. Личи

Тези плодове със сочна месеста част и фин вкус идват от Китай и Югоизточна Азия и могат да стигнат на трапезата ни като сосове, маринати и дори лазаня, в компанията на ароматни сирена, морски дарове, пилешко месо и други плодове.

4. Драконов плод

Драконов плод

Питаята е плод на няколко вида кактуси, най-вече от вида Hylocereus. Тези плодове са известни като драконови. Произлизат от Мексико, Централна и Южна Америка. Яде се само вътрешната част, която е много мека.

Понякога се оприличава на киви, поради наличието на черни хрупкави семена. Месото, което се яде сурово, е леко сладко и с ниско съдържание на калории. Плодът се преобразува в сок или вино, или се използва за ароматизиране на други напитки.

Физалис

5. Физалис

Вкусът на плодовете е сладко-кисел и се описва като нещо между домат и ананас. Физалисите се ядат свежи или като конфитюри, желета и компоти. Ако се глазират с шоколад или карамел, са оригинална декорация за сладкиши и коктейли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest