Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво е еклерово тесто и как да си направим

Какво е еклерово тесто и как да си направим

Еклери
Силиконова подложка за месене на тесто - 45x65 см - розов
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Силиконова подложка за месене на тесто - 45x65 см - розов
19.00 лв.
Виж ››

Еклеровото тесто е подходящо за приготвянето на редица сладкиши. Освен да си приготвите еклери, от него можете да направите пържени топчета или пръстенчета, които да са пълни с какъвто пожелаете крем, както и известният френски десерт бине суфле, който в продължение на векове се приготвя в Кралския двор.

Ето няколко прости рецепти за приготвянето на еклерово тесто, познато в България и като парено тесто.

Рецепта за еклерово тесто 1 (ако е за еклери мазнината се намалява с около 25%)

Необходими продукти: 1 ч. ч. прясно мляко, 3/4 от малко пакетче масло, 2 1/2 ч. ч. брашно, 2 ч. л. сол, 10 яйца.

Еклерово Тесто

Начин на приготвяне: Водата, млякото, маслото и солта се загряват до кипване. Чрез ръсене се прибавя брашното и всичко се разбърква на много тих огън около 10- 15 мин., като разбъркването винаги е в една посока. Тенджерата се сваля от котлона. Би трябвало да се е получило тесто, което отново се разбърква докато престане да пари. Прибавят се едно по едно яйцата и така полученото тесто се пече в умерена фурна около 20-25 мин.

Рецепта за еклерово тесто 2

Необходими продукти: 1 1/2 ч. ч. брашно, 1 малко пакетче масло, 1 1/2 ч. ч. вода, 5 яйца, щипка сол и щипка пудра захар.

Начин на приготвяне: Водата, маслото солта и захарта се кипват и при непрекъснато разбъркване се прибавя брашното. Тенджерата се сваля от огъня и сместа продължава да се разбърква в една посока докато се охлади, При непрекъснато бъркане се прибавят яйцата и вече готовото тесто се пече в умерено силна фурна около 25 мин.

Тесто за еклери

Рецепта за еклерово тесто 3

Необходими продукти: 1 1/4 ч. ч. брашно, 5 с. л. мляко, 8 с. л. вода, 1/2 малко пакетче масло, 5 яйца, 3 с. л. коняк, 1/2 ч. л. амонячна сода, щипка сол.

Начин на приготвяне: Млякото, водата, маслото и солта се слагат да кипнат и при непрекъснато разбъркване се сипва брашното. Тестото се сваля от котлона докато се охлади и започват да се прибавят яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане в една посока.

Слага се и амонячната сода, която е предварително разтворена в коняка и така приготвеното тесто се пече в умерено силна фурна около 20- 25 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest