Черна ряпа
Black RadishCrna Rotkva

Черна ряпа

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Черна Ряпа
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване-13%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
24.80 лв.
Виж ››

Черната ряпа /Raphanus sativus niger/ представлява двугодишно кореноплодно растение, което през първата година образува листна розетка и кореноплод, а през втората сформира цветоносно стебло. Черната ряпа е разпространена на много места в Европа и Азия (най-вече в Корея, Китай и Япония). Наред с бялата ряпа тя е характерна земеделска култура и за нашите географски ширини.

Черната ряпа се отличава с едрия си сферичен кореноплод, който е доста тъмен, почти черен, достигащ от 5 до 20 сантиметра. Вътрешната му част е белезникава до жълтеникава, притежаваща силен парлив вкус и специфично ухание. Цветоносното стебло на черната ряпа достига до 1 метър височина. Черната ряпа цъфти с бели цветове, но при някои разновидности на сорта може да присъстват и други багри.

Състав на черна ряпа

Тази култура има богат химичен състав. Тя е източник на витамин А, витамин В2, витамин C, витамин Р и витамин К. В състава си кореноплодният зеленчук има калий, калций, магнезий, фосфор и др. Този вид ряпа е източник на глюкозиди, пектин и др.

Отглеждане на черна ряпа

Черната ряпа се причислява към студоустойчивите видове. Като цяло тя лесно понася студовете, но ако времето сериозно застудее, тя може да стрелкува, преди да е оформила кореноплод. Ето защо агрономите посочват температурата от 16-17 градуса като най-благоприятна за развитието на тази култура.

Иначе черната ряпа е светлолюбиво растение, така че когато я засявате, е за предпочитане да избягвате твърде сенчестите зони във вашата градина. Този вид ряпа е сравнително взискателен и към почвата-за предпочитане са рохкави и наситени с хранителни вещества почви. Колкото по-богати са те, толкова повече нараства шансът получената реколта да е задоволителна. При бедни почви има сериозна вероятност кореноплодът да остане дребен.

Когато отглеждате черна ряпа, е препоръчително и да наторявате растението. Ако разполагате с животинска тор, можете спокойно да я ползвате. Имайте предвид, че засушаванията не се отразяват положително на черната ряпа, ето защо по време на вегетационния период, който отнема около 3 месеца, са препоръчителни регулярните поливки.

Агрономите отбелязват, че най-добри резултатите се забелязват при капково напояване. Черната ряпа нерядко се ползва за втора култура. Семената се заравят редово в края на лятото. Щом се покажат 2 същински листа, растенията се прореждат. Кореноплодите могат да бъдат извадени в началото на месец ноември.

Избор и съхранение на черна ряпа

Настъргана Черна Ряпа

Ако сте си отгледали сами ряпа, ще можете да я съберете, малко преди зимата да е дошла. Добитата реколта трябва да се съхранява на хладно и тъмно място. Препоръчва се кореноплодът да се постави във влажен пясък, за да се запази годен за консумация поне 2 месеца. В случай че желаете, можете да съхранявате ряпата и в хладилник. За целта можете да я опаковате в полиетиленово фолио и да я поставите в отделна преграда. В хладилник тя ще запази свежестта си около месец.

Ако не разполагаме с подходящите условия, за да отгледаме черна ряпа у дома, можем да си закупим такава от пазара. За щастие и в търговските вериги вече има голямо разнообразие от този продукт. При избора на ряпа трябва да знаете, че не бива да се стремите към едри екземпляри, тъй като съществува опасност те да нагарчат. Оглеждайте репи, които са със среден размер и нямат външни наранявания. При допир свежата ряпа трябва да е стегната и да не отделя неприятен аромат.

Готвене на черна ряпа

Черната ряпа се използва в готварството на азиатските народи, а също и в нашата кулинария. Въпреки че може да се подлага на термична обработка, е прието, че е най-добре да се консумира в свежо състояние. Не можем обаче да не отбележим, че се влага в супи и задушени ястия. Тя се обелва от черната обвивка и се нарязва на тънки парчета. Може също така да бъде настъргана.

Наситнената сурова ряпа е компонент от любими салати с ряпа, където бива комбинирана с цвекло, зеле, моркови, целина, чушки, картофи, домати, царевица, маслини, магданоз, копър, чесън. Макар и по-рядко някои кулинари прибавят в салатите с ряпа и варени яйца. Салатите с ряпа се овкусяват с оцет или лимонов сок. Приятен завършек им придават още майонезата и киселото мляко.

Освен в салати ряпата може да се включи в туршии заедно с карфиол, корнишони, зелени домати, моркови и камби.

Ползи от черна ряпа

сок от черна ряпа

Полезните свойства на черната ряпа са известни на хората открай време. Това кореноплодно растение се употребява като апетитовъзбуждащо и жлъчегонно средство и при камъни в бъбреците. Изследванията показват, че черната ряпа подобрява работата на храносмилателната система, подсилва имунната система и действа противогрипно.

Начуканите семена от този вид ряпа се ползват като антимикробно средство. Сокът от ряпа пък се пие при болно гърло. Освен това черната ряпа пречиства черния дроб и го предпазва от опасното въздействие на вредните вещества.

Друго положително свойство на черната ряпа е, че може да нормализира високото кръвно налягане. До този извод учените стигнали, след като провели изследване с 120 души, страдащи от хипертония. Опитът показал, че след консумацията на черна ряпа нивата на тяхното кръвно налягане значително се понижили.

Народна медицина с черна ряпа

Народната медицина препоръчва черната ряпа най-вече при упорита кашлица и при проблеми с белия дроб. За целта кореноплодът се срязва и се издълбава. В него се поставя захар и се изчаква, докато се образува сироп. От течността се взима по няколко лъжички на ден, докато неприятните симптоми отшумят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest