gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословно меню по време на пост

Здравословно меню по време на пост

Пост
Преносима помощна бамбукова маса
Практичен аксесоар за вашия дом:
Преносима помощна бамбукова маса
70.00 лв.
Виж ››

Повечето експерти са на мнение, че постите са идеалният начин за прочистване на човешкия организъм. В същото време е доказано, че много хора по време на пости решават, че след като са се лишили от храни като месо, сирене, кашкавал и др., непременно ще намалят килограмите си и по време на хранене се самозабравят.

Резултатът естествено е обратен. За да си изградите едно здравословно меню по време на пост е нужно да знаете някои истини за позволените храни през този период и да спазвате някои основни правила:

1. Зеленчуците, които ще съставляват основното Ви меню са изключително ценна храна, която е много богата на витамини, минерални вещества, белтъчини и въглехидрати. Те действат благотворно върху усвояването на храната и върху храносмилането като цяло и могат да бъдат приготвени по най-различни начини. Изключително важно е обаче да спазвате следните правила при приготвянето им, за да запазите ценните им съставки:

- ако искате да сварите зеленчуците трябва да ги сложите във вряща подсолена вода, която да ги покрива изцяло и да ги варите под капак;

- варенето или задушаването на зеленчуците трябва да става при умерена температура, защото изкипяването увеличава загубите на витамин С;

Здравословно хранене

- на по-твърдите зеленчуци като моркови, картофи и лук им трябват около 20- 25 мин., за да са готови, а на тиквичките, чушките и броколите около 10- 15 мин. Замразените зеленчуци са готови за около 5- 7 мин. Ако спазвате стриктно времето за готовност ще избегнете загубата на витамини.

2. За предпочитане е по време на пост да избирате сезонните зеленчуци и плодове.

3. Избягвайте пържене или паниране на зеленчуци. Особено полезно е приготвянето им на пара или на скара.

4. По време на пост се наблюдава прекомерната употреба на сол. Най-вероятно това се дължи на лишаването от сирене и кашкавал. Солта не е полезна и ако искате да подправите своето ястие използвайте хималайска сол.

5. Не забравяйте да пиете много течности, както и да спортувате.

6. Не прекалявайте с хляба, по една филия на ден е напълно достатъчна.

7. Това че сте на пост не означава, че можете да преяждате със зеленчуци. Не преставайте да следите какви калории получавате, за да не останете разочаровани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest