Канайоло

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Червено вино
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Канайоло /Canaiolo/ представлява червен винен сорт грозде, който се отглежда широко в централна Италия, най-вече в Тоскана. Среща се още в Марке, Лацио и Сардиния. Този сорт е известен с много названия, сред които Cagnina, Vitis Vinifera Etrusca, Calabrese, Uva Donna, Canaiolo Nero Grosso, Raspo Rosso, Tindillaro, Uva Marchigiana, Caccione Nero, Uva Dei Cani, Uva Colore Canaiola, Canaiolo Cascolo и Uva Merla.

Листата на канайоло са зелени, заоблени, средно големи. Чепките също са средно големи до едри, притежаващи формата на конус, по-скоро сбити. Гроздовите зърна са със среден размер. Някои могат да са и по-едри. Те са обагрени в тъмносиньо до черно и притежават еластична гладка люспа. Под нея се крие воднисто месо, което има приятен вкус. От него се добиват червени вина, отличаващи се с елегантни аромати и задоволително присъствие на танини.

История на канайоло

Канайоло е сорт, който от векове се отглежда в Тоскана. Ето защо се предполага, че именно там трябва да се търсят неговите корени.

Този сорт от много време се ползва в производството на купажното вино кианти /Chianti/, което е силно ценено. Всъщност именно това е причината канайоло да се сдобие с популярност.

Известно е още, че през осемнадесети век, дялът на канайоло в кианти е много по-голям от този на санджовезе, който също е много стар и ценен италиански сорт, произхождащ от Тоскана.

Част от популярността на този сорт се дължи на факта, че при него опасността от загниване е почти нищожна. Това го прави подходящ за по-продължителна ферментация.

Грозде

През деветнадесети век в една рецепта за кианти се споменава, че канайоло се съчетава със санджовезе, за да добави плодови тонове и за да омекоти танините на другия сорт.

И независимо че в миналото лозарите са предвещавали бляскаво бъдеще на канайоло, днес съдбата му е на кръстопът. След епидемия от филоксера масивите с канайоло са силно засегнати и биват значително намалени.

Винопроизводителите в Тоскана се опитват да възстановят лозовите насаждения с този вид грозде и да възвърнат предишната му слава.

Характеристики на канайоло

Вината от сорта канайоло са с притегателен червен цвят. Те имат богат вкус, който напомня за зрели ягоди. В същото време се усещат нотки на кожа. В някои случаи обаче ароматът на виното може да бъде доста мек и дори неутрален.

Това негово качество се използва за смекчаване на други вина, при които се забелязва твърде висока киселинност и натрапчиво съдържание на танини.

Вината, съдържащи канайоло, могат също така да притежават аромати, напомнящи за виолетки, череши, ванилия, затоплен дъб, шоколад. Всичко това допълнено от сладък елегантен вкус превръща напитките в съвършените гроздови еликсири.

Вината, в който участва този сорт, се характеризират със свежест, продължителен финал и безспорен финес.

Поднасяне на канайоло

Преди да представите вината от канайоло на трапезата, е препоръчително да ги охладите. Ако съответното вино е по-младо можете да се придържате към температурата от 14-16 градуса. При по-отлежалите напитки е добре да се стремите към температура от 16-18 градуса. Като младите вина, така и старите изискват да бъдат презентиране в специална чаша.

Най-практичният вариант е да използвате класическа чаша за червено вино, която би могла да влезе в употреба и при други червени вина (като каберне фран, карменер и рубин), стига те да не изискват специален съд, който да разкрива специфична тяхна черта. Ако в съответната вечер следва да поднесете няколко вида вина, винаги започвайте с по-леките и по-младите.

Фонтина

В случай че виното от канайоло е отлежало, по-добре го представете в средата или към края на вечерта. Когато разливате виното, не пълнете чашата догоре. Нека не забравяме, че според етикета е достатъчно само половината от чашата да е пълна с напитка. Отпивайте виното бавно, на малки глътки. Така ще можете да го усетите наистина и да му се насладите.

Качественото вино заслужава да бъде комбинирано и с апетитна храна. Можете да съчетаете италианския гроздов еликсир с различни видове сирене. Сред подходящите млечни продукти са пармезан, моцарела, фонтина и гауда. Сирената можете да сервирате в самостоятелен вид или да ги включите в свежи салати.

Ако виното е по-отлежало обаче, то би изисквало малко по-тежка храна. Ето защо можете да заложите на печен дивеч. Сред специалитетите, които ще докоснат почитателите на хубавото червено вино, са Сърна по френски, Печени пъдпъдъци, Жекирана яребица, Задушен фазан, Шишчета от глиган и Фарширован заек.

Не всеки обаче може да се сдобие с дивеч. Ето защо можете да го замести с телешко, говеждо или свинско месо. Патешкото и пуешкото също са отличен вариант. Според почитателите на това вино вкусът му успява да се хармонизира и с помощта на блюда от агнешко месо, които са овкусени с уханни подправки и сосове. Ето защо ви предлагаме заедно с виното от канайоло да поднесете Агнешко руло, Овнешки кебап, Хайдушки кебап или пък Чопкебап.

Тази гроздова напитка много би си отивала и с прочутата италианска паста, в която присъстват много зеленчуци, топени сирена, гъби, домати и босилек. Разбира се, съществува голямо разнообразие от тези тестени изделия, така че всичко е въпрос на лични предпочитания.

Вината от канайоло могат да се комбинират и със сухи мезета. Както знаем, това е доста често срещана практика в България. Заедно с питието можете да поднесете различни луканки, суджуци и филета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати