Цистин
CystineCistin

Цистин

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Цистин

Цистинът представлява сяросъдържаща аминокиселина, която е отговорна за здравината на съединителната тъкан, кожата, косата и нотките. Както може би голяма част от вас предполагат, цистинът е свързан с цистеина-всяка молекула цистин е изградена от две молекули цистеин. Двете аминокиселини могат да се преобразуват от една в друга, щом това стане необходимо. Въпреки това цистинът се смята за по-стабилната от двете.

Източници на цистин

Свинското е източник на цистин
Снимка: Yordanka Kovacheva

Източници на цистин са голяма част от храните, които редовно присъстват в нашето меню. Това са животински продукти като яйцата, сиренето, изварата, киселото мляко, свинското, патешкото и пуешкото месо, наденицата, каймата и други колбаси. Богати на тази аминокиселина са бъбреците, черният дроб, риба треска, хайверът и слънчогледовите семки.

Цистин се съдържа още и в някои растителни продукти, сред които зърнените храни, червени чушки, кълновета от леща, брюкселското зеле, броколите и овесените ядки. В лука и чесъна също има известно количество цистин.

Списък с продукти, богати на цистин

Млечни продукти съдържат цистеин

1. Свинско;

2. Филе от сьомга;

3. Телешко;

4. Риба тон;

5. Пилешки гърди;

6. Яйца;

7. Прясно мляко;

8. Слънчогледови семки;

9. Царевично брашно;

10. Соя;

11. Червен пипер;

12. Чесън;

13. Броколи;

14. Брюкселско зеле;

15. Овесени ядки;

16. Леща;

17. Яйца ;

18. Нискомаслен йогурт;

19. Швейцарско сирене.

Добре би било да добавите добавките с цистин в рутината си в комбинация със селен и витамин С. Именно така тя се усвоява най-добре, както и нейните производни.

Функции на цистин

Тази сяросъдържаща аминокиселина има много значими функции в нашето тяло. Тя е необходим за детоксикация на организма, тъй като неутрализира вредни метали като живак, олово и кадмий. Множеството проведени изследвания показват, че също така предпазва при лъчеви болести.

Както стана дума още в началото, цистинът е отговорен за поддържането на здравия и красив вид на косата, нотките и кожата. Освен това той стимулира образуването на колаген и прави кожата по-еластична. Ето защо за умерения му прием трябва да следят най-вече дамите, които се оплакват от чупливи нокти и слаба коса.

Доказано е, че въпросната аминокиселина участва в изграждането на храносмилателните ензими. Ясно е също така, че щади черния дроб от опасното действие на алкохола и вредни субстанции, пречи на разпространяването на някои ракови образувания, ускорява зарастването на рани и смекчава остри симптоми при ревматоиден артрит.

Дефицит на цистин

Дефицит на цистин може да се наблюдава при хора, които имат много бедно и еднообразно меню, в които не присъстват достатъчно животински продукти. Според лекарите това състояние застрашава най-вече вегетарианците и веганите, изключили колбасите и млечните продукти от дневната си диета.

Не е известно при дефицит на цистин да се появяват някакви сериозни усложнения, но въпреки това се наблюдават симптоми като забавен растеж при малчуганите, ниско съдържание на основните протеини в кръвта, апатия, обезцветяване на косата, слабост, отпуснатост, замаяност, проблеми с кожата, загуба на тегло.

Избор и съхранение на цистин

Цистинът се предлага в аптеките най-вече под формата на капсули. Преди да ги закупите, задължително погледнете техния срок на годност, както и дали опаковката е плътно затворена. По отношение на съхранението на тази аминокиселина няма нищо строго специфично. Достатъчно е да съхранявате продукта на хладно, тъмно и сухо място, далеч от деца. Той е чувствителен към влага и топлина и те могат да променят неговото действие. Продуктът не е предназначен за замразяване.

Прием на цистин

Прием на цистеин

Допълнителният прием на цистин се предписва на хора, страдащи от недохранване, вегетарианци, вегани, малки деца, бременни жени, недоносени бебета. Когато приемате цистин под формата на капсули, е добре да погълнете веществото заедно с чаша вода. Не се препоръчва дъвченето на таблетката. От значение е също така да приемете веществото по време или след хранене, тъй като в противен случай може да се наблюдава дразнене на стомашната лигавица.

Съединението е полезно при редица здравословни състояния и заболявания, поради което влиза в състава на доста фармацевтични препарати. Това води и до логичния извод, че основната роля на цистина е медицинска, тъй като влияе положителни при редица патологии при използването му в комплексна терапия с други лекарства.

Лекарствата, които са на основата на тази аминокиселина, имат следното действие:

- хепатотропно;

- антиоксидантно;

- детоксикиращо;

- репаративно;

- имуномодулиращо;

- заздравява;

- муколитично;

- отхрачващо.

Няма как да не споменем и изключително приятните свойства на това съединение за жените, тъй като подобрява състоянието на кожата и нокътните плочки. Оказва положително влияние и при новообразуванията, намалявайки риска от рак и катаракта на очите.

Препаратите с цистин повлияват отлично обмяната на веществата, активирайки метаболизма и затова могат дори да помогнат в свалянето на килограмите. Въпреки това не бива да ги използвате само в тази им роля, особено ако не сте се консултирали преди това с медицинско лице. Като цяло има укрепващо действие на организма, повишавайки стресоустойчивостта. Активира биохимичните реакции и тъканни процеси.

Аминокиселината цистин оказва положително влияние при емфизем и заедно с това активизира белите кръвни клетки. Често лекарствата с него се изписват при анемии, дихателни заболявания, Алцхаймер. Не по-малко важно е това, че оказва положително въздействие при алкохолизъм, много тежки инфекции, цистит и дори при така наречения протеинов глад.

Помага за по-бързия оздравителен процес и минимизира болката в резултат на различните възпалителни процеси. Лекарствата с цистин са особено полезни при атеросклероза, заболявания на кожата от различно естество и артрит. Доста често лекарите го изписват в случай на начална алопеция, тъй като доста добре повлиява оплешивяването от различен характер.

Интересен факт е това, че цистинът се казва още E921. Често се използва, за да се подобрят вкусовите качества на тестените изделия. Тя помага за стабилизирането на цвета на храната и заедно с това подобрява нейния външен вид.

Признаци за липса на цистин в организма

- суха кожа и/или коса;

- понижен имунитет;

- проблеми със стомашно-чревния тракт;

- нарушения на сърдечната система;

- чупливи и меки нокти;

- депресивни моменти;

- лоша концентрация и памет.

Признаци на излишък на цистин в организма

- алергия към съединението;

- дискомфорт;

- увеличена раздразнителност без причина;

- сгъстяване на кръвта;

- проблеми и нарушения в работата на червата.

Цистинът в ритуалите за красота

Влияе положително на настроението, подобрява сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Усилва нервната система, а също така подобрява състоянието на ноктите, косата и кожата. Интересен факт, който може би не знаете е това, че цистинът се съдържа дори в доста голяма част от шампоаните и препаратите за дома.

Добавката E920 се понася добре от повечето хора. Това не важи за тези, които имат индивидуална непоносимост или пък са склонни към алергии. Същото се отнася и за хората, които не понасят мононатриев глутамат.

Ползи от цистин за жените

Както вече разбрахте, цистинът се използва широко не само в медицината. В козметологията тези добавки също се използват често, което значи че оказват отлично влияние на кожата, ноктите и косата, подобрявайки тяхното състояние. Влияе положително на самочувствието на жената, тъй като липсата на тази аминокиселини може да доведе дори до депресивни състояния и редица други проблеми, например суха кожа, нокти и коса.

Ползи от цистин за мъжете

Цистеин за мъже

Увеличава качеството на семенната течност, което влияе положително на мъжката плодовитост. Добре е добавките с цистин да се комбинира със селен, защото това води до подобряване вискозитета на спермата. Това, от своя страна, помага за по-лесното оплождане на яйцеклетката и настъпването на бременността при половинката.

Не по-малко важен факт е това, че цистинът влияе положително на потентността на мъжете. Това се дължи на силното положително въздействие на аминокиселина и в частност на еректилната функция. Съединението участва в образуването на азотен оксид, който е много важен за релаксирането на съдовете, което оказва положително влияние на ерекцията.

Вреди от цистин

Въпреки че цистинът е значима аминокиселина, отговаряща за правилното развитие на нашето тяло, голямо количество от него в урината ни може да предизвика някои смущения. Обикновено такова повишено количество цистин се среща при лица, които имат генетичен дефект, в следствие на който е нарушен метаболизмът на въпросната аминокиселина.

Това състочние се превръща в предпоставка за образуване на бъбречни камъни, известни още и като цистинови камъни. При засегнатите пациенти такива образувания са налице още от детска възраст. Всъщност подобен здравословен проблем има всеки 1 на 20 000 човека.

Тези хора трябва да са наясно, че разтворимостта на аминокиселината в урина е повлияна от киселинността на течността. Тоест, за да се разтвори цистинът, е нужно да се намали нивото на киселинност на урината. По тази причина хората, при които се образуват цистинови камъни, трябва да спазват определена диета.

Здравословният режим включва приемане на голямо количество вода /минимум три литра дневно/, ограничаване на приема на сол, както и на някои хранителни продукти като яйца, мляко и риба под всякаква форма.

За сметка на това специалистите препоръчват да се наблегне повече плодове (грозде, ябълки, банани, круши, сливи, горски плодове), зеленчуци (цвекло, моркови, домати, ряпа, картофи, патладжан, краставици), соево мляко, зелен чай и др.

Допълнителният прием на цистин може да има нежелани последици за хората, които страдат от диабет. Множеството проучвания показват, че диабетиците не бива да употребяват добавки с цистин, тъй като те могат да намалят действието на инсулина. Причината за това се крие във факта, че цистинът има особен начин на въздействие с продуктите, които съдържат витамини В1 и С, а в частност намалява ефект на инсулина. Именно затова при захарен диабет това съединение може да се приема само и единствено след преглед при лекар и то под неговия строг контрол, както и спазвайки указанията на медицинското лице.

Противопоказания за прием на цистин

- повишено артериално налягане (особено хронично);

- катаракта на очите;

- ако чакате дете или кърмите;

- диабет;

- повишено вътреочно налягане.

Имайте предвид, че не бива да се приема аминокиселината, ако страдате от излишък на цистин или така наречената цистинурия. При бременност и лактация добавките с E920 се приема само под лекарски контрол и с повишено внимание.

Вижте още кои са храните с аминокиселини, които трябва да ядем ежедневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest