gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Как зюмбюлът в саксия да цъфне и другата година

Как зюмбюлът в саксия да цъфне и другата година

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991577
Как зюмбюлът в саксия да цъфне
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Зюмбюлите са едни от най-красивите и ароматни цветя, които могат да бъдат отглеждани както в градината, така и в домашни условия. Често обаче се оказва трудно да ги накараме да цъфнат отново, въпреки че повечето видове могат да цъфтят по 3- 4 години, че и повече.

Ето няколко полезни съвета, които можете да следвате, ако искате да накарате своя зюмбюл да цъфне отново:

- Зюмбюлът е луковично растение и за да цъфне отново, най-важно е да бъде добре съхранявана луковицата му. След като прецъфти растението, отрежете изсъхналите листа и оставете луковиците на сухо, тъмно и проветриво място, за да можете да ги използвате пак.

- През последните години на пазара са се появили и много лесни за отглеждане сортове зюмбюли, за които дори не се налага да изваждате след прецъфтяването им луковиците. Просто прибирате растението на тъмно и започвате да го поливате и подхранвате, преди да дойде моментът му за цъфтеж. За по-сигурно е обаче да следвате предходното правило.

- Зюмбюлите са ранни луковични цветя и ако искате да цъфтят и зимно време, можете да ги накарате чрез форсиране (заставяне на цветето да цъфти по-рано от обичайният сезон за за цъфтеж).

Как зюмбюлът в саксия да цъфне и другата година

- Форсирането на зюмбюлите обикновено става в началото на септември. За тази цел се подбират по-едрите и здрави луковици. Добре е да обогатите почвата, в която ще засаждате луковицата, като преди да сложите пръстта, най-добре поставете късове от керемиди или друг вид дренаж, чрез който да сте сигурни, че водата ще може да се оттича. Луковицата на зюмбюла се засажда, като се притисне към пръстта, като тя трябва да потъне до 2/3 от височината си. Много е важно да не я оставите прекалено открита, ако искате отново да имате цвят. Това важи и за обикновеното засаждане.

- Ако саксията Ви е с диаметър от 15 см, можете да поставите по 4 луковици, но те да не се допират една в друга. Цветята се оставят на тъмно и хладно място.

- Когато съцветието излезне от луковицата и се показва на 2- 3 см над нея, можете да извадите саксията с бъдещият зюмбюл и да го внесете в по-топло помещение. При форсиране обикновено това става през месец декември.

- Можете да форсирате зюмбюла и в съд с вода, която се сменя на всеки 2 -3 седмици. Корените се закрепват с памук във водата, за да расте право цветето дори и ако образува големи съцветия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest