Най-скъпите сирена
The Most Expensive Cheeses
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-скъпите сирена

Най-скъпите сирена

Сирена
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
160.00 лв.
Виж ››

Сиренето е световно известен млечен продукт и съществуват най-различни методи за приготвянето му, съобразени със специфичната обработка, вида на млякото, начин и време на съхранение.

На фона на останалите сирена съществуват няколко, които определено се открояват от тях. Тези сирена попадат в необикновения списък на най- скъпите сирена на света.

7. Gorau Glas

Цена: 40 долара за 453 г.

Произвежда се във Великобритания.

Сиренето се приготвя от краве мляко.

6. Beaufort D`ete

Цена: 50 долара за 453 г

Сирене Бито

Произвежда се във Франция.

Сиренето се приготвя от краве мляко и е полутвърдо. То се произвежда само във френската област Савоя. За да се поличи 1 килограм сирене, се използват 11 литра краве мляко. То се прави на плоски кръгли пити, кората му е с жълт цвят, а вътрешността е с цвят на слонова кост и е еластична и гладка.

5. Bitto

Цена: 56 долара за 453 г

Произвежда се в Италия

Сиренето се приготвя от краве и козе мляко в областта Ломбардия, северна Италия. За да придобие уникалния си вкус, сиренето трябва да зрее десет години.

4. Moose cheese

Цена: 500 долара за 453 г

Произвежда се в Швеция

Сиренето се приготвя от мляко на лос само в определен период на годината - от месец май до септември. Фермата, която го произвежда, се нарича Moose House.

Качокавало

3. Качокавало Caciocavallo

Цена: 650 долара за 453 г

Произвежда се в Италия

Сиренето Качокавало се приготвя от краве мляко или смес от овче, козе и краве мляко в Сицилия, Южна Италия. За приготвянето му са необходими 10 литра мляко за 1 килограм краен продукт. Това сирене е известно и с името си конско сирене, но не заради млякото, от което се приготвя, а заради това, че едно време са използвали коне за изсушаването му.

Поставяли са пръчка хоризонтално върху коня и са връзвали сиренето. Формата му наподобява сълза и в горния край стои вързана връв. На цвят е бяло, а обвивката има цвят на кестен. Има силен аромат, полутвърдо е и с малки дупчици.

2. Магарешко сирене

Цена: 900 долара за 453 г

Произвежда се в Сърбия

Стилтън

Сиренето се приготвя от магарешко мляко в природния резерват Засавица, Сърбия. За приготвянето му са необходими 25 литра магарешко мляко, за да се произведе 1 килограм сирене. Фермата е разположена на около 80 км от сръбската столица Белград. Ежедневно женските магарета се доят ръчно по три пъти. Във фермата живеят около 130 мъжки и женски магарета.

1. Clawson Stilton Gold

Цена: 1500 долара за 453 г

Произвежда се във Великобритания

Сиренето се приготвя от мляко, като към него се добавят специални ядливи златни люспи и златен ликьор. Фермата се нарича Long Clawson Dairy и е ситуирана в графство Лестършир, Великобритания. Сиренето добива голяма популярност и вече дори световно известни поп-звезди правят своите поръчки наред с шейхове от Персийския залив.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest