gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарна употреба на физалис

Кулинарна употреба на физалис

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
993587
Плод Физалис
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Когато се чудим какви цветя да засадим, е добре освен те да красят дома ни, и да са ни от полза. Така например спокойно можете да отглеждате в домашни условия много билки като лавандула, мента или розмарин, които ще можете да използвате за кулинарни цели, за ароматизиране не помещенията, за украса на много коктейли, както и за профилактиката на редица заболявания.

Освен стандартните билки има и много растения, малко познати на повечето домакини. Типичен пример за това е растението физалис. То е изключително красиво и много полезно.

Физалисът е от семейство картофови, но по външен вид по нищо не напомня дори и малко на обикновен картоф. То има красиви листа и образува нежни оранжеви плодове. То е много богато на витамин А и на криптоксамин, поради което може да се използва както за лекуването на редица заболявания, така и в кулинарията. Имайте предвид обаче, че се използват само плодовете му, защото листата на растението са отровни.

Кулинарната употреба на физалис се състои най-вече в декорирането на торти, сладкиши и кремове, както и за украсата на плодови салати и коктейли. Със своя атрактивен вид плодчетата на физалиса внасят екзотика в оформлението на десертите или напитките. Физалисите имат свеж вкус, който според мнозина напомня на ананас, но са по-ценени не заради вкусовите си качества, а заради приятния аромат.

Физалис

Плодовете на физалиса могат да бъдат изсушени по аналогичен начин като гроздето и кайсиите и да се консумират самостоятелно. Могат да участват в направата на много сладка, мармалади и конфитюри като добавка към ягоди, малини, ябълки, круши, дюли и др. Можете да глазирате физалисите в карамел или шоколад и да декорирате с тях торти или сладкиши. Също така можете да ги използвате при приготвянето на желирани десерти.

Много разпространени са физалисите и при украсата на кокетейли, кремове и желета. Те могат да бъдат поставени и най-отгоре, като по този начин се постига завършен вид на напитката или крема, или да бъдат пуснати на дъното на коктейла или чашата.

Ако си направите чай или отвара от физалис пък, ще можете да подобрите храносмилателната си система и да помогнете на доброто функциониране на бъбреците. Физалисът е много полезен също така при астма и при симптоми на настинка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest