Декстроза

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
956162k
Декстроза

Декстрозата /dextrose/ представлява монозахарид или проста захар, която се усвоява бързо от организма. Нарича се още D- глюкоза.

D-глюкоза е биологически активна. Тя е изключително разпространена в природата и се среща както в растителния, така и в животинския свят.

Съдържа се в гроздовия сок и в други сладки плодове. Декстрозата е бяло вещества с кристална структура. Тя има сладък вкус и се разтваря във вода. При нагряване постепенно се стапя.

Среща се още в корените, цветовете, листата и семената на растенията. В растенията тя много често попада в смеси заедно с плодова захар, фруктоза, както и с тръстикова захар. Веществото също така може да се открие в кръвта и лимфата на животните, а също и в човешката урина.

Може да се предлага под формата на своеобразна хранителна добавка. Обикновено този вид суплемент се приема от хора, които имат активна физическа дейност, трениращи активно във фитнеса или пък културисти.

Получаване на декстроза

Декстрозата може да се получи чрез хидролиза на много полизахариди и глюкозиди /целулоза, гликоген, смоли и др/. Технически декстрозата се добива чрез хидролиза на нишесте под въздействието на минерални киселини.

Като източник на нишесте могат да се употребят различни култури, в това число картофи, царевица, ориз и пшеница. В лабораторни условия тя се произвежда по специфичен начин, с участието на захарна тръстика.

Източници на декстроза

Както вече споменахме, декстрозата се среща на много места в природата около нас, най-вече в плодовете. Среща се в гроздето, кайсиите, ягодите, сушените сини сливи и смокините. Може да се наблюдава още в гъбите, лука, спанака и др. Източник на декстроза са също елдата, лимецът и медът.

Избор и съхранение на декстроза

Декстрозата може да се закупи предимно в специализираните магазини, където се предлага широка гама от хранителни добавки. Там тя е под формата на прах или таблетки с различна цена.

При избор на декстроза винаги обръщайте внимание дали субстанцията е в срок на годност и дали опаковката с веществото е добре затворена.

Съхранявайте продуктите с декстроза на сухо, хладно и тъмно място. По възможност в шкафове, далеч от деца. Не употребявайте веществото след изтичане на срока му на годност.

Дневен прием на декстроза

Според специалистите препоръчителният дневен прием на декстроза възлиза на около четиридесет грама или около четири супени лъжици. Ако лицето, което употребява веществото, тренира и желае да увеличи телесната си маса, може да приема по четири грама от прахообразната субстанция за килограм телесно тегло.

Ако обаче желае да понижи своето тегло, се нуждае от по-нисък прием на декстроза. При всички положения тези стойности могат да варират, ето защо преди да предприемете допълнителен прием на веществото, най-добре се консултирайте с компетентен диетолог или фитнес инструктор. Хората, които страдат от диабет, трябва да избягват приема на суплименти от този тип.

Ползи от декстроза

Декстрозата е важен източник на енергия в тялото. Тя един от много отговорници за балансираното функциониране на нашия организъм. Нейното нормално количество спомага за предпазването от много болести, както и за поддържане на тонуса ни.

Ако нивото на декстроза в човешкия организъм започне да намалява рязко, поради недохранване или небалансирана диета, може да настъпи забавено мислене и по-бавни реакции. Това пък, от своя страна, може да доведе до нарушена трудоспособност.

Фитнес

А както знаем това може да бъде пагубно, когато трябва да свършим дадена дейност бързо и под въздействието на стрес. Ето защо декстрозата трябва да се набавя най-вече чрез консумацията на разнообразни хранителни продукти и то редовно.

Допълнителният прием на декстроза се практикува най-вече от хората, които спортуват активно. В комбинация с други вещества тя води до покачване на телесното тегло.

Съществува практика да се смесва с креатин, което несъмнено поражда увеличаване на силата и енергията.

Сам по себе си креатинът е една от най-популярните и ефикасни добавки, които спортистите употребяват, за да се сдобият с прилив на енергия.

Вреди от декстроза

Въпреки че е от значение за правилното развитие на организма и за физическата ни активност, декстрозата не бива да се приема в твърде големи количества, тъй като може да ни причини здравословни проблеми.

При рязка засилена употреба на декстроза съществува опасност от поява на диабет. Освен това може да се стигне до засягане на паметта, повишаване на кръвното налягане и поява на болестта на Алцхаймер.

Неразумният прием на този монозахарид може да причини и други тежки състояния като инсулт например. Ето защо преди предприемането на каквато и да е била диета, трябва да се проведе консултация с компетентно лице.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Таня Тодорова - Матеева
В рецепта за домашен редутски бабек има подадено да се сложи и декстроза.
Това за зреенето на месото ли се ползва.
Декстозата може ли да бъде естествен консерват.
0
0