Кои са заместителите на млякото?
What are the Milk Substitutes?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кои са заместителите на млякото?

Кои са заместителите на млякото?

Вегански Млека
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Заместители на млякото са хранителни продукти, които най-често се употребяват при хора с лактозна непоносимост. Обикновено това са продукти на соева основа, които представляват много добри източници на висококачествени растителни протеини, ненаситени мазнини и други.

Непоносимостта към лактоза може да се изразява в стомашно - чревен дискомфорт, диария и други. Прием на заместители на млякото води до подобряване състоянието на пациентите и облекчаване на оплакванията.

Заместители на прясното мляко са напитки от растителен произход, които наподобяват животинското прясно мляко както по текстура и цвят, така и по състав. Правят се най-често от соя, ориз, овес, бадеми, лешници, кашу, кокос.

Бадемово Мляко

Има два начина да се сдобиете с подобни заместители на прясното мляко: да си ги направите в домашни условия или да купите готови от магазина. Има страшно много рецепти за домашно направени млека на растителна основа.

Това, което ви трябва е суровината (соя, ядки, ориз, кокос и т.н.), вода, някакъв подсладител (захар, мед, стевия) и добър блендер.

Соевото мляко е най-често срещаното и най-лесно може да се намери почти навсякъде в големите вериги магазини. Честно казано то най-много се доближава и като вкус и цвят до кравето мляко.

Независимо дали става въпрос за органично соево мляко или не, недостатъците като цяло на соята са големи. Много хора си представят вегетарианската и веганската диета като предимно състояща се от соеви продукти. Е, това не е така.

Кокосово мляко

Принципно 80% от соята, която се предлага на пазара, е генномодифицирана. Вероятността да попаднете на тези 20% натурална е минимална.

Освен това приемът на соя нарушава хормоналния баланс на човешкия организъм. Опасно е особено при жените. Соята е мощен фитоестроген, който е подобен на естрогена (съдържащ се естествено в човешкия организъм).

Бадемовото мляко има доста остър и на моменти горчив вкус на бадеми, но пък е много полезно. Така че ако не харесвате бадеми, то и бадемовото мляко няма да ви хареса.

Вкусът на ястието, което се приготвя с кокосово мляко, е много по-наситен и приятен и не оставя усещане за тежест, както е при прясното мляко от животински произход.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest