gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Парафинът в плодовете и зеленчуците

Парафинът в плодовете и зеленчуците

Плодове
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Едва ли е тайна за някого, че вносните плодове и зеленчуци съдържат вещества, които са много по-вредни от химикалите, обозначени с Е-та в останалите храни. Ябълките са най-замърсени с пестициди сред всички плодове и зеленчуци, които си купуваме. След тях са целината и чушките.

Освен всички вещества, които съдържат вносните плодове и зеленчуци, те се обработват с восъци и парафин, за да се запазят свежи за по-дълъг период от време. Те могат да се ядат едва след като старателно се измият с четка. Ако страдате от алергия, няма да е излишно предварително да накиснете плодовете за около час. Желателно е да белите всички плодове и зеленчуци, които са внос, даже и ябълките.

Изследователите твърдят, че са установили значими остатъци от пестициди в 68% от продукцията в Европа, която са тествали, включително химикали, които са забранени за употреба в земеделието.

Най-чистите плодове и зеленчуци започват от лука, следван от сладката царевица, ананасите, авокадото, зелето, граха, аспержите, мангото, патладжана и кивито.

Зеленият фасул, къдравото зеле и зелените листни зеленчуци, които били тествани, съдържали остатъци от пестициди, които ги класират извън челната 12-ица, но все пак в тях са открити органофосфатни замърсители.

Зеленчуци

Измитите плодове е добре да се ядат веднага. Причината е, че от водата обелката се поврежда и започва бърз процес на разваляне или най-малкото се губят много ценни свойства. За да се съхранят максимално полезните вещества, е добре плодовете да се чистят с нож от неръждаема стомана.

Важно е да знаете, че за да се отървете от парафина в зеленчуците и плодовете, те трябва да бъдат прецизно почистени. Портокали, мандарини, грейпфрути, лимони и другите цитрусови плодове се препоръчва първоначално да се попарят за секунда с вряла вода, за да се отстранят консервантите от повърхността им. След това се мият със студена течаща вода.

Сушените плодове, купени не само от пазара, но и от магазина, задължително трябва да се измият. Измийте ги на чешмата със студена вода, поставете ги в голямо сито и ги попарете. Така ще отстраните консервантите, които производителите често поставят в тях.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest