gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си направим сушени сливи

Да си направим сушени сливи

Да си направим сушени сливи
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
5.90 лв.
Виж ››

Сушените сини сливи са сред най-използваните в кулинарията сушени плодове. Могат да бъдат добавяни не само към кейкове, торти и всякакви сладкиши, но и към основни ястия. Голяма част от дивечовото месо се приготвя със сини сливи, а много домакини ги добавят и към телешките гозби.

Сушените сини сливи са и много полезни. Те имат много по-висока енергийна стойност от пресните и съдържат множество витамини и други полезни за човешкия организъм вещества.

Използват се от хора, страдащи от запек, от нарушения в храносмилателната система и от хора, искащи да нормализират кръвното налягане.

Макар че са 3- 4 пъти по-калорични от пресните сливи, те се използват и в много диети. Важно е само да не хапвате повече от 100 г наведнъж.

Можете да си закупите сушени сливи от много места и сами да се уверите в ползата от тях. Най-добре е обаче сами да си ги приготвите, за да сте сигурни наистина какво консумирате.

За разлика от сливите, които се продават по магазините и които за да се изсушат първо трябва да се бланшират, след което се слагат в специални парни сушилни, домашно приготвените сливи се приготвят доста по-лесно.

Да си направим сушени сливи

Идеалният вариант е ако имате откъде да си ги наберете, но дори и да нямате сливово дърво в двора, не се притеснявайте, а просто отскочете до най-близкият пазар. Сливите не са особено скъп плод и вероятността в тях да има каквато и да е химия, е нищожна.

Когато избирате сливите, които ще сушите, трябва да подбирате само напълно узрели плодове. Ако случайно са попаднали изгнили, смачкани, зелени или наядени плодове, ги изхвърлете.

Сливите се сушат най-лесно, като се оставят на слънце. Поставят се на вестник или на друга хартия и се оставят за около една седмица до 10 дни на слънчева светлина. Трябва да се сушат дотогава, докато при стискане плодът образува топка, която да е достатъчно твърда.

Отново се прави преглед на изсушените плодове и ако е необходимо се почистват от изгнили или почернели сливи. Опаковат се в конопени или книжни торби, в които се съхраняват за дълго време.

Ако искате по-бързо да си приготвите сушени сливи, можете да използвате и фурната. Подреждате плодовете в тава и ги слагате за 9 часа в печка, загрята на 50 градуса.

След това качвате температурата с 10 градуса и ги оставяте за още 9 часа. Изваждате полуготовите сушени сливи и ги оставяте да престоят за едно денонощие на стайна температура, след което отново ги сушите за 9 часа, но на 70-80 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest