gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Кои храни увеличават кръвната захар?

Кои храни увеличават кръвната захар?

Кръвна захар
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Много от хората свързват понятието кръвна захар със заболявания като затлъстяване и диабет. Всъщност кръвна захар е разпространено название и медицински термин, отразяващ концентрацията на глюкоза, циркулираща в кръвообращението и стойността отразява налична неусвоена свободна енергия за организма.

Понятието гликемичен индекс на въглехидратните храни е родено в Торонто, Канада в началото на 80-те години. Чрез сложни измервания и математически изчисления д-р Дейвид Дженкинс и неговите колеги доказват, че някои въглехидратни храни повишават кръвната глюкоза след хранене по-бързо и рязко в сравнение с други въглехидратни храни.

Хората с диабет трябва да се хранят с повече фибри и зеленчуци, да консумират по-малко натрий, мазнини, калории и въглехидрати с нисък гличкемичен индекс. Вие можете да постигнете това, като се храните с повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, а също и да се учите да намалявате, премахвате или замествате някои съставки от рецептите си. Адаптирането на рецептите ви позволява да консумирате по-малко храни с висок гликемичен индекс, обогатени с натрий и мазнини.

Специалистите са на мнение, че не е препоръчително диабетиците да подслаждат с кристална захар кафето или чая си или да консумират безалкохолни напитки със захар (освен в случаите на хипогликемия).

Кои храни увеличават кръвната захар?

Освен това храните, които най-бързо повишават кръвната захар, тоест имат висок гликемичен индекс, са абсолютно забранени. Такива са всички готови сладкарски изделия – бисквити, бонбони, вафли, торти, кексове, шоколад и други фини сладкиши поради високото им съдържание на хидрогенирани мазнини (технологично наситени), захар и калории.

Същото правило важи и за специалните диабетични варианти, в които просто захарозата е заменена с друг, точно толкова калоричен подсладител (сорбитол, фруктоза).

Други храни, които трябва да са тема табу за хората с висока кръвна захар, са ядките, кокосовите орехи, както и кожата на пилето. Маргаринът, сметаната и маслото също имат запазено място в категорията продукти, които увеличават кръвната захар.

Не бива да забравяме морковите, пащърнака, прясно приготвеното картофено пюре, пресния зелен фасул, цвеклото и бананите, които действат по същия начин на човешкия организъм.

Вижте всички наши предложения за основни ястия за диабетици и сладкиши за диабетици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest