gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Ядем 4 пъти повече свинско

Ядем 4 пъти повече свинско

Ядене на Месо
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Ядем четири пъти повече свинско месо през последното десетилетие, съобщават от „Телеграф“, като се позовават на данни от Националния статистически институт.

През 2002 година консумирането на свинско е било около четири килограма годишно, а десет години след това – през 2012 година, се е увеличил на 12 килограма за същия период. Количеството е консумирано от едно домакинство.

Статистиката сочи, че консумацията е по-голяма, но цената на месото не се е увеличила драстично – преди 12 години килограм свинско месо е струвал около 6.50 лв. Сега месото е 7.55 лв. за същото количество. Оказва се, че се е повишило потреблението и на алкохолни и газирани напитки.

Лошата култура на хранене и вредните навици на българите определено дават отражение – смята се, че около милион и 400 хиляди души у нас имат проблем с килограмите и страдат от затлъстяване. Статистиката показва, че България е на шеста позиция в Европа по брой на затлъстели деца.

Свинско Месо

Небалансираното и лошото хранене на българите е сериозен проблем, защото наднормените килограми и затлъстяването означават също и по-висок риск от други заболявания. Между тях са сърдечно-съдовите болести и раковите заболявания.

Забелязва се и сериозен спад в консумирането на друг вид меса, освен свинското, прясното и киселото мляко и не на последно място риба и рибните продукти. Статистиката сочи, че около 60 на сто от българите не консумират пресни плодове и зеленчуци.

Около 65 на сто от хранителните продукти на българския пазар са внос, посочват от Българската стопанска камара. Смята се, че най-много от чужбина се внасят месо, плодове и зеленчуци – около 80 на сто от продуктите за салата са с полски, турски или гръцки произход.

Предполага се, че трапезата ни за тазгодишния Великден ще бъде отрупана от вносни продукти. Около 30 на сто от месото, което се внася в страната влиза у нас контрабандно, съобщават още специалистите от бранша. А по-голямата част от месото, което е влязло легално, идва от Испания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest