gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»БАБХ погва плодовете и зеленчуците на пазара

БАБХ погва плодовете и зеленчуците на пазара

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1320
БАБХ погва плодовете и зеленчуците на пазара
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.
Виж ››

Започват масови проверки за качеството на плодовете и зеленчуците на пазарите у нас. Инспекторите от Агенцията по храните ще следят за произхода, качеството и срока на годност на зарзавата.

Пред БНР от БАБХ казват, че целта на проверките е да предпазят потребителите от нелоялни търговци.

Междувременно този четвъртък стана ясно, че 80% от плодовете и зеленчуците на пазара са внос от чужбина. Макар че повечето търговци предлагат стоката си като българско производство, малка част от нея е наистина такава.

Това потвърди Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите в България. По нейни думи основният проблем е, че през последните 15 години българската продукция умишлено се унищожава, което е основаната причина нашите плодове и зеленчуци да са по-скъпи от вносните.

Доктор Светозар Василев казва пред вестник Монитор, че около половината от българската продукция въобще не стига до щанда в магазина, а се изхвърля, защото не е съхранявана правилно.

Дефицитът на български плодове и зеленчуци е най-силен през летните месеци, защото по-топлите температури тогава по-лесно съсипват стоката. Само за една-две по-топли нощи могат да развалят големи количества зарзават, ако не е съхраняван правилно.

БАБХ погва плодовете и зеленчуците на пазара

За да се съхрани и малкото останала родна продукция, е необходимо българските земеделци да се обединят. Само по този начин може стоката след това да достигне до големите търговски вериги и дори на западноевропейските пазари, смята доктор Василев.

Миналата година производителите у нас търпяха големи загуби, не само заради пороите през цялата година, но и заради ембаргото което Русия наложи на стоките от Европейския съюз.

Освен че цели отрасли вече не изнасяха продукцията си в Русия, голяма част от западните страни насочиха стоките си по нашите пазари, за да не търпят загуба. Конкуренцията обаче доведе до загуби за родните производители.

Към момента голям внос на зарзават у нас има от Холандия, Полша, Италия, Гърция и Испания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest