Видове супи според тяхната основа
Vrste supa prema njihovoj osnovi
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Видове супи според тяхната основа

Видове супи според тяхната основа

Видове супи според тяхната основа

Супите могат да бъдат разделени на горещи и студени, на бистри и такива със застройка, на кремсупи и селски чорби и т. н. Ако искаме обаче да ги разделим по отношение на тяхната основа, те обикновено се разделят на зеленчукови, месни, млечни и плодови.

Зеленчуковите супи се считат за особено полезни и се препоръчват при провеждането на много диети. Те са нискокалорични, тъй като не е задължително към тях да бъде прибавена мазнина и могат да бъдат поднасяни както студени, така и топли.

Курбан чорба

Към тях спадат известните за Русия, Украйна и Молдова шчи, които се приготвят от зеле и други зеленчуци, граховата и френската лучена супа, Гаспачото на Испания и др.

Месните супи могат също да бъдат най-разнообразни. Те са предпочитани през по-студените зимни месеци, макар така разпространеното у нас шкембе да се похапва целогодишно. Месните супи могат да бъдат разделени на това от какво месо са приготвени, като в това число влизат и рибните чорби.

Има пилешки супи, свински, телешки, агнешки супи и др. видове местни супи, както и супи от вътрешностите на различни животни и птици. Сред по-известните мести супи могат да бъдат изброени боршът и разсолникът, характерни за руската кухня, японската супа мисо, арабската супа харира, типична за арабските народи, която се приготвя от агнешко и се сервира за Рамадан и др., както и българската курбан чорба.

Таратор

Млечните супи могат да бъдат приготвени както с месо, така и без месо, но определено по-разпространени са първите. Те често се дават на малките деца и обикновено се приготвят с грис, овесени ядки или ориз. Млечните супи с месо в своето болшинство са кремсупи. Характерни са за почти всички народи, а за България най-известната млечна супа безспорно е тараторът.

Плодовите супи за нас, българите, изглеждат нещо съвсем екзотично, но в страни, в които плодовете са на особена почит, те са широко разпространени. Могат да бъдат приготвяни от различни плодове и да бъдат топли или студени.

Плодова супа

Комбинират се както със зеленчуци, така и с млечни или месни продукти. Най-популярни обаче са тези плодови супи, които са направени само от плодове или от плодове и зеленчуци и които се консумират студени през най-горещите летни месеци.

Предлагаме ви няколко рецепти за любимите супи на Готвач.бг: Пилешка супа, Шкембе чорба, Грахова кремсупа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest