gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пастьоризирано мляко - митове и истини

Пастьоризирано мляко - митове и истини

Пастьоризирано мляко
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
5.90 лв.
Виж ››

Пътят от здравословното прясно мляко до млечните продукти, източник на алергени и канцерогени, започва с модерното хранене на кравите за целите на масовото производство.

Полученото от тях мляко се подлага на пастьоризация – процес, при който млякото се загрява до 71-72 градуса за кратко време с цел да се унищожат патогенните организми в него. В процеса на пастьоризация всички ценни ензими в млякото биват разрушени - лактазата, нужна за усвояването на лактозата; галактазата - за усвояването на галактозата; фосфатазата, необходима за усвояването на калция.

Често производителите пастьоризират при много висока температура за съвсем кратко време (около 138 градуса за 2 секунди), но тогава освен вредните умират и полезните микроорганизми. Тази технология е масово предпочитана - логично заради много дългия срок на годност, който гарантира. UHT (ultra high temperature) млеката, които спокойно можете да забравите години наред в шкафа, се произвеждат именно така.

Мазнината на пастьоризираното мляко често е хомогенизирана, което я прави склонна към гранясване. Понякога дори мазнината се премахва, за да се получи обезмаслено мляко, което се смята за по-безвредно. Проблемът е, че без мазнината в млякото тялото не може да усвои и да използва намиращите се в него витамини и минерали.

Изследванията на Британския център по контрол на заразните болести установяват, че суровото мляко крие по-малки рискове за здравето дори и от листните зеленчуци.

Когато суровото мляко е взето и съхранявано по стандартните санитарни норми, дори се препоръчва за деца, бременни жени и хора със слаба имунна система. В него се съдържат естествени пробиотични бактерии, които го предпазват от развитие на патогенни микроорганизми като кампилобактер, Шига токсин, отделян от Е. Коли, стафилококи и др.

Прясно мляко

Въпреки това проблем, който може да възникне при употребата на сурово мляко, е основният протеин, съдържащ се в него – казеинът. При част от хората е възможно този протеин да причини алергична реакция или проблеми с храносмилането. Ако сте от тях, алтернатива за вас остават ползването на млечни продукти, при които казеинът е отстранен или силно намален в количество.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest