gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Брашна, препоръчителни за диабетици

Брашна, препоръчителни за диабетици

Брашна, препоръчителни за диабетици

Брашното е дребнозърнест хранителен продукт, който се прави от смилането на житни и бобови култури. Да разгледаме брашната, препоръчителни за диабетици.

Пълнозърнести брашна

От зърното, смляно заедно с черупката, се получава пълнозърнесто брашно. Обикновено тези зърна са от пшеница, ръж, овес, киноа, кафяв ориз, грах, ечемик и елда. Всички видове пълнозърнести брашна са активно поощрявани от привържениците на здравословното хранене. И за това има много причини, те съдържат фибри, витамини Е и В, протеини, цинк, антиоксиданти, ненаситени мастни киселини, минерали и микроелементи. Тези брашна активно се борят срещу затлъстяване, диабет, чревна слабост, недостиг на витамини, депресия, болести на сърцето и кръвоносните съдове.

Бадемово брашно

Брашна, препоръчителни за диабетици

Бадемовото брашно е продукт, получен от преработката на бадемови ядки. Този продукт е безценен поради своя химичен състав, съдържа наситени мастни киселини, почти цялата гама витамини, холин, бета-керотин, калций, магнезий, фосфор, желязо, хлор, сяра, калий, биологично активни компоненти, антиоксиданти и фитоестрогени. Специалната полза от бадемовото брашно е, че то не съдържа глутен. Сравнително ниският гликемичен индекс прави бадемовото брашно подходящ за диетично хранене, но само с умереност.

Рожково брашно

Брашна, препоръчителни за диабетици

Това брашно се добива от плодовете на Рожково дърво от семейство бобови. Те са кафяви неотварящи се плодови зърна и съдържат до 56 процента захар (глюкоза, фруктоза, малтоза, целулоза и хемицелулоза), до 8 процента аминокиселини и съществени следи от мазнини (0. 5 процента), витамини А, В1, В2, В4, В5, В6, С, Е, РР, както и ценни минерали – калций, калий, мед, натрий, цинк, магнезий, манган, желязо, фосфор. Рожковото брашно е подходящо при здравословно хранене и е естествен подсладител и заместител на какаото, използва се за приготвянето на напитки и сладкиши.

Брашно от лимец

Брашна, препоръчителни за диабетици
Снимка: ANONYM

Брашното от лимце е уникален пълнозърнест продукт, съдържа естествени влакна с високо качество, почти всички незаменими аминокиселини. Брашното от лимец е източник на лесносмилаеми протеини и сложни въглехидрати. В него се съдържат витамини В1, В2, В5, В9, Е, Н, и РР. Богато е и на минералите калий, калций, магнезий, цинк, селен, мед, манган, желязо, фосфор и натрий.

Брашното е почти без глутен и има благоприятен ефект върху дейността на нервната и сърдечно-съдовата системи, нормализира кръвната захар, стабилизира теглото и укрепва имунитета. Има положителен ефект върху ендокринната система и способността да се намали рискът от поява и развитие на тумори, включително и злокачествени.

Кокосово брашно

Брашна, препоръчителни за диабетици

Екзотичното кокосово брашно става все по популярно с всяка изминала година. Богато е на витамини В, С, Е, К и минералите калий, фосфор, магнезий, натрий, калций, мед, селен, желязо, цинк. Има сладък вкус, който се дължи на наличието в него на прости въглехидрати - глюкоза, фруктоза, захароза и в допълнение съдържа много влакна.

Има способността да намали нивата на кръвната захар и холестерола, помага за намаляване на кръвното налягане, има кардиозащитен ефект и прави кръвоносните съдове еластични. Йодът, съдържащ се в кокосовото брашно подобрява функционирането на щитовидната жлеза, а калцият укрепва костите и зъбите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest