Орехите борят рака на дебелото черво
Walnuts Fight Colon Cancer
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Орехите борят рака на дебелото черво

Орехите борят рака на дебелото черво

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
960162k
Орехи
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.00 лв.
Виж ››

Орехите винаги са се славели като суперхрана. Смята се, че те предпазват от куп болести и неприятни състояния, включително рак на простатата, затлъстяване, вредни лъчения, диабет, високо кръвно налягане, депресия, безсъние, преждевременно остаряване, понижен имунитет и още много други.

Сега обаче се появи още една добра новина за любителите на тези ядки. Похапването само на една шепа орехи на ден може да потисне развитието на карцинома на дебелото черво. Това сочи изследване, проведено наскоро.

Както знаем тези ядки са източник на омега-3 мастни киселини и много други полезни хранителни вещества. Именно благодарение на своето забележително съдържание орехите успяват да възпрепятстват разпространението на този опасен вид рак. Оказва се, че орехите пречат на кръвоснабдяването на туморното образование и така за него става значително по-трудно да нарасне.

Проучването, на базата на което са направени тези заключение, е направено от специалисти от Медицинското училище в Харвард, САЩ. Според учените то е първото, което изследва връзката между ядките и микрорибонуклеиновата киселина.

Експертите са на мнение, че при хранително меню със засилено съдържание на орехи се наблюдава промяна при експресията на микрорибонуклеиновата киселина при туморното образование на дебелото черво.

Въпреки че са необходими още проучвания в областта, изследователите са убедени, че промяната в експресията на микрорибонуклеиновата киселина е силно свързана с възпрепятстването на този вид карцином.

Орехови ядки

Учените все пак не пропускат да отбележат, че тези изследвания са направени само на лабораторно ниво и все още не е напълно ясно до каква степен те ще са валидни и при хората. Въпреки това техните изводи са обнадеждаващи за много от пациенти, страдащи от коварното заболяване.

Припомняме, че ракът на дебелото черво се явява третото по честото онкологично заболяване в света. Справка в Националния раков регистър в страната сочи, че то обхваща 8.6 процента от злокачествените болести както при мъжете, така и при жените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest