Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Деветте фатални грешки при храненето

Деветте фатални грешки при храненето

Грешки при хранене

Списък с деветте най-чести грешки в храненето съставиха диетолози. За някои от тях хората смятат, че са полезни, и без да се усещат, ги превръщат в навик и започват да ги правят ежедневно. А това може да доведе до последици за организма, напомнят специалистите. Ето и кои са най-лошите хранителни комбинации, които може да причините на тялото си.

Сладолед и газирано

- Лято е при нас и съответно сезонът на сладоледите, а какво по-вкусно от сладолед в комбинация с газирана напитка. Че е вкусно, вкусно е, но е и вредно – съчетаването на двата продукта предизвиква подуване и много често води до оригване, което би могло да продължи и часове, след като сте ги похапнали. Никой не отрича ледения десерт – просто го съчетавайте с обикновена вода;

Зелен чай и мляко

- В този списък присъства и препоръчваният от много специалисти в храненето зелен чай с мляко. Оказва се, че комбинирането на млякото и чая не е добра идея, защото веществата, които има в млякото, намалявали полезните качества на чая. Млечният белтък ще направи напитката по-трудна за усвояване от организма, обясняват специалистите, които са оформили списъка. Най-добре е зеленият чай да се комбинира с лимонов сок;

Йогурт със сладко

Кисело мляко със сладко

- Смесването на вкусове също не винаги е добра идея – кисело мляко и сладко или пък конфитюр и извара категорично трябва да бъдат премахнати от менюто. Подобна комбинация предизвиква ферментация в стомаха, заради което се получава и подуване и често повишаване на газовете;

Захар в кашите

- Не си похапвайте каша със захар, продължават учените – най-добре, ако ви се иска да хапнете нещо сладко, добавете плодове. Нишестето, което се съдържа в зърнените храни, образува глюкоза при варене. Добавянето на допълнително захар ще вдигне и нивото на глюкозата в организма. По този начин се увеличават опасността от диабет и затлъстяване;

Филийки със сладко

Деветте фатални грешки при храненето

- И ако си мислите, че всичко до тук можете да се преживее, защото ви остава поне вкусната филия хляб, обилно намазана с мед или сладко – лъжете се. Тя, също както изварата със сладко или кашата със захар, не се препоръчва – учените напомнят, че всякакви продукти със захар в себе си трябва да се консумират отделно;

Хляб и кафе

- Комбинацията на хляб и кафе не е препоръчителна – съставките, които има в кафето, ще възпрепятстват усвояването на витамините от група В, които се съдържат в хляба. По този начин той се превръща в безполезен продукт, който просто заема сериозно място в стомаха;

Мед в горещи напитки

- Медът не трябва да бъде смесван с горещи напитки – всички ценни съставки в него се разрушават при по-висока температура от 45 °C. Специалистите твърдят, че е изключително опасно да се използва мед, който е загрят над 40 °C – образува се съставка, който е отровна за организма;

Пъпеш в салати

Салата с пъпеш

- Не слагайте пъпеш в салатата – този вкусен и ароматен плод се похапва самостоятелно, напомнят специалистите. Не го съчетавайте с абсолютно нищо друго, дори с вода. Ако нарушите този принцип, ще усетите тежест в корема и е възможно дори да се появи разстройство;

Бульон от кости

- Не се препоръчва и да се употребява месен бульон с кости, защото костите са натрупали в себе си различни токсини, между които са и тежките метали. Когато се варят, токсините преминават в бульона, обясняват диетолозите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest