gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Пилешкото месо е пълно с опасни бактерии

Пилешкото месо е пълно с опасни бактерии

Пилешко
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Докато американската Агенция за лекарствата и храните продължава да губи всяка година милиони долари на данъкоплатците в преследване на обикновените фермери, произвеждащи сурови млечни продукти с висока питателна стойност, фабриките за селскостопанска продукция пълнят щандовете на супермаркетите с продукти, които са откровено опасни за човешкото здраве.

Наскоро разследване на агенцията Консумър Рипортс установи, че 97% от преработените продукти съдържат опасни за здравето вещества.

Експерти от агенцията са правили проучването си в няколко големи американски птицеферми, които снабдяват близо 20% от големите супермаркети в САЩ и още 26 държави с пилешко месо.

Взети са проби от повече от 300 гърди, бедра и крила, закупени от магазини за хранителни стоки в цялата страна. Установено е, че в почти всички гъмжи от опасните бактерии на салмонела, ешерихия коли и кампилобактер.

Според потребителските доклади пилешкото месо съдържа множество бактериални щамове, отговорни за причиняване на кървава диария, пневмония, повръщане, стомашни спазми, кръв и инфекции на пикочните пътища и ред други заболявания.

Купихме 316 пилешки гърди от основните национални вериги за хранителни стоки, големи магазини, както и регионални пазари в 26 държави. Тествахме ги за няколко от основните опасни бактерии, които могат да се намерят в пилешкото месо, обяснява Браян Бейкър, ръководител на екипа, провел изследването. - Изненадата ни бе огромна, когато отрихме почти във всички проби салмонела, кампилобактер и стафилококус ауреус, които са едни от най-честите причини за бактериални хранителни отравяния; ешерихия коли и ентерококи, които са типични мерки от фекални замърсявания, добавя още той.

Птицеферма

Взети са проби и от малки ферми за пилешко месо, но там опасните бактерии не са открити.

Въпреки че Американският център за контрол на заболяванията признава, че суровото пилешко е водеща причина за смърт, правителството все още фокусира вниманието си върху суровото мляко, произвеждано във фермите, се казва в доклада на проучването.

Специалистите съветват, докато не се вземат отговорни мерки от правителствата на държавите, допускащи до вътрешния си пазар такова месо, потребителите да избягват да го купуват или да го подлагат на продължителна термична обработка.

Най-лошото в случая е фактът, че Агенцията за лекарствата и храните все още отказва да приеме забрана за употребата на антибиотици в храните за животни, отглеждани в големите ферми. Този отказ е на фона на последните открития на науката, че именно месото на животни, хранени с такива храни, е основната причина за резистентността към антибиотици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest