Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ли са или не замразените храни

Здравословни ли са или не замразените храни

Замразени зеленчуци
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Когато говорим за това дали замразените храни са полезни или са вредни за нашето здраве, е важно да се знае, че от изключително важно значение е дали е спазена правилно технологията на замразяване.

Ако замразяването на продуктите става при температура от - 18 до - 36 градуса по Целзий и след това се съхраняват при температура от -12 до - 18 градуса, наистина част от микроорганизмите ще бъдат унищожени, но някои като стафилококите и като тифните причинители ще продължат да водят скрит живот и след размразяването на продуктите отново ще започнат да се размножават.

Затова е необходимо преди замразяването на храните те да бъдат добре обработени, като това става най-често чрез бланширане. Ето какво е необходимо да знаете за замразените продукти и сами да прецените дали са здравословни или не:

Ако зеленчуците се замразяват правилно, те запазват до 95 % от витамините си.

Плюсът на замразените плодове и зеленчуци е, че можете да ги консумирате във време, което не е техният сезон.

Ако разполагате със собствена градина имайте предвид, че няма нищо по-полезно от откъснатите плодове и зеленчуци, които веднага ще консумирате. Ако се налага обаче да ги закупувате, знайте, че минават няколко дни от откъсването им и доставянето им в магазина, през което време те губят голяма част от витамините си.

Замразени плодове

Ако купувате замразени храни се информирайте по какъв начин са били замразявани. Ако са били подложени на т. нар шоково замразяване, тяхната клетъчна структура няма да е нарушена, в резултат на което витамините и вкусовите им качества ще бъдат запазени.

Замразените плодове и зеленчуци могат да бъдат съхранявани до 1 година, ако се държат при температура от - 18 градуса по Целзий и до 2 год., ако са на - 35 градуса по Целзий.

В много случаи замразените зеленчуци са по-полезни от пресните, защото се замразяват веднага след прибирането им, докато другите престояват по няколко дни преди да бъдат консумирани.

Ако продуктите се замразяват при температура до - 10 градуса по Целзий, те могат да развият плесени и да станат негодни за консумация.

Когато размразявате продукти, които ще бъдат подложени на топлинна обработка, размразяването трябва да става бързо.

Замразените продукти, които няма да бъда подлагани на топлинна обработка, трябва да бъдат размразявани бавно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest