Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кои са най-тлъстите риби

Кои са най-тлъстите риби

Пъстърва

Противно на очакванията на много хора, тлъстите риби са най-полезни за човешкия организъм. Това се дължи на факта, че те съдържат по-голям процент (около 5%) ненаситени мастни киселини, по-известни като Омега-3, които са в състояние да понижат риска от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт, тромбоза, както и кръвното налягане и др.

Количеството на Омега-3 мастни киселини в рибата зависи от редица обстоятелства, като например по кое време на годината е уловена (преди или след хвърлянето на хайвера), температурата на водата и т.н. Освен това, не винаги е вярно твърдението, че по-старата риба, която логично е и с по-голямо тегло, има по-висок процент мазнини.

Към групата на „тлъстите” риби влизат сьомгата, морската пъстърва, шаранът, херингата, скумрията и риба тон. Като цяло, видовете, които са пригодени за по-студени климатични условия и виреят в ледени води, съдържат и по-голямо количество подкожни мазнини.

Кулинарната обработка на тези сортове е от огромно значение за запазване на хранителните им качества. При пържене ненаситените мастни киселини се разрушават в по-голяма степен, отколкото при печене и варене.

А при дълъг престой тези мазнини се окисляват, гранясват и са източник на свободни радикали, които имат неблагоприятно въздействие върху организма. Затова например рядко ще видите сьомга, която се приготвя пържена.

Сьомгата е сред тлъстите риби

Трайността на много от дребните видове тлъсти риби, като сардини и аншоа, е изключително кратка – между 3 и 6 дни. За сметка на това, големите видове като риба тон и риба меч могат да издържат до 24 дни замразени. Ето защо сардините, скумрията и хамсията се съхраняват в натрошен лед и сол и се доставят в прясно състояние.

Хората обичайно приемат много мазнини, но главно от мляко, месо, краве масло и твърде малко от риба. А нейната мазнина, за разлика от тази на бозайниците, е богата на изключително важните полиненаситени мастни киселини.

Те придават еластичност и гъвкавост на клетъчните мембрани и са източник на биологично активни субстанции, необходими на много органи за правилното им функциониране.

Омега-3 киселините успокояват възпаленията, разширяват съдовете, пречат за образуването на тромби. Затова влияят благоприятно при сърдечно-съдови, ставни, кожни, ракови заболявания. Освен това, оказват сериозно влияние на психичното развитие при децата.

Прочети също:

- как се да изсушим риба в домашни условия;

- или как да си направим пушена риба;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest