Кулинарните традиции на Алжир
Culinary Traditions in Algeria
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарните традиции на Алжир

Кулинарните традиции на Алжир

Палачинки Бахрир
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Националната кухня на Алжир се оформя под влияние на близките ѝ страни в съседство, попивайки най-добрите кулинарни традиции от арабската, турската, мароканската и тунизийската кухня. Налице е по-широко понятие - Магреб кухня, което обединява кухнята на народите, живеещи в Северна Африка, включително и Алжир.

Но въпреки силните външни влияния алжирската кухня е успяла да запази своята уникалност, оригиналност и местния вкус. Кулинарните традиции на слънчевата страна са наистина специална част от културата, която ежегодно привлича милиони изтънчени гастрономи.

В основата на алжирската кухня стои традиционният арабски хляб khubz, който е задължителна част от всяка трапеза и се поднася с всички видове храна. Едно от най-популярните местни ястия е merguez, което по своята същност е вид пикантен колбас, направен от агнешко месо.

Денят на алжирците задължително започва с кафе, поднесено със сладки или хляб с масло и конфитюр. При нея силно се чувства френското влияние, тъй като кафето редовно се консумира с мляко. Понякога се хапват специални алжирски палачинки - бахрир.

Кус кус

Едно от основните национални ястия е кус-кус. Всяка домакиня има своя рецепта, която най-често е получена от жените от предишните поколения. Традиционният кус-кус доста често се разнообразява с ядки, сушени плодове, стафиди, за да се получи вкусният десерт, известен като мас-фус.

Karantita също спада към групата на традиционните алжирски блюда. То се приготвя от брашно от нахут и е прието да се сервира горещо, поставено върху франзела, овкусено с хариса и поръсено с кимион.

Подправките, използвани най-често в алжирските кулинарни традиции, са сушени и червени люти чушки от различни видове, черен пипер и кимион. Канелата също има запазено място в бурканчетата с подправки на местните домакини. Тя присъства дори в месните ястия.

Алжирски хляб

В края на всяко хранене обикновено се сервира Асида. Това е типичен алжирски десерт, приготвен от варено тесто, към което се добавят масло и мед. Сладкото изкушение обикновено се яде без използването на съдове и прибори. Друг интересен десерт е макхуд. В него се слагат фурми или бадеми.

Още рецепти от арабската кухня: Шаварма, Бърз кофта кебап, Тажин с пилешко, Шакшука, Агнешко с канела.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest