gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хапвайте пълномаслено мляко срещу диабет

Хапвайте пълномаслено мляко срещу диабет

Кисело Мляко
Малка стъклена кутия за храна с капак
Практичен аксесоар за вашия дом:
Малка стъклена кутия за храна с капак
3.60 лв.
Виж ››

Доскоро диетолозите съветваха да избягваме пълномаслените млечни продукти. Последни проучвания обаче промениха изцяло гледната точка на експертите в областта на здравословното хранене, защото показаха, че за високото съдържание на мазнини в кръвта не са виновни пълномаслените продукти, а трансмазнините, които са фабрични и приготвени от човека.

Друг основен аргумент, реабилитиращ пълномаслените продукти, е, че мазнините, съдържащи се в киселото мляко например имат редица полезни качества, чиято полза е в пъти по-голяма от вредата им. Те се препоръчват като профилактика срещу остеопороза и са важно средство за заздравяване на костите.

Последно проучване на Центъра по диабет на шведския университет Лунд показа, че консумацията на 8 порции пълномаслени млечни продукти на ден може да понижи риска от развиване на диабет тип 2 с повече от 60 процента, съобщава Дейли Мейл.

Данните от проучването са представени пред Европейското дружество за изследване на диабета във Виена, Австрия. В доклада си шведските учени твърдят, че много по-голяма опасност от развитие на диабет има при ежедневната консумация на месо, като процентът се завишава с пъти, ако месните продукти са без мазнини.

Млечни продукти

В изследването на шведските учени са участвали повече от 27 хиляди човека на възраст между 45 и 74 години. Всеки от участниците предоставял списък на продуктите, съдържащи се в ежедневния му хранителен режим.

Данните от списъците били внимателно следени от експертите в продължение на 14 години. За това време близо 3000 от участниците развили диабет от тип 2.

При анализа на данните учените установили, че пълномаслените млечни продукти съдържат наситени мазнини, но те са полезни, твърдят учените, и именно те носят положителния за здравето ефект.

Те достигнали до този извод, като сравнили здравословното състояние на хора, които консумират по 8 порции млечни продукти на ден, и други, които хапват средно по порция на ден. Оказва се, че при участниците от първата група рискът от диабет е с 60 процента по-малък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest