gotvach.bg»Статии»Любопитно»История на шоколада, писана от ацтеките

История на шоколада, писана от ацтеките

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
993590
Какао
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Когато се заговори за мексиканска кухня, всеки си представя вкусните царевични питки, известни като тортиляс, ароматния мексикански боб, различните видове чили чушки и дори насекомите, които продължават да се консумират и днес от мексиканците.

Малко известен е фактът обаче, че родината на какаото е също Мексико и че то е откритие именно на маите и ацтеките. Там то освен за приготвянето на различни десерти се използва и за безброй напитки, като най-славната от тях е разтопеният шоколад с пяна.

Диворастящото какаово дърво е било познато на маи и на ацтеки, които са го използвали като средство за разплащане. В превод името му означава Ястие от боговете, защото енергията, с която дарява своите почитатели, е известна още от 4 в. пр. н. е. Тогава то било консумирано само под формата на напитка, смесена с вода и чили чушки, и едва през 1874 г. било представено на света под формата на шоколадови блокчета, но от британска фирма.

За да може какаото да бъде извлечено във вида, в който да бъде консумирано, трябва първо шушулките на каковото дърво да бъдат изстъргани, вътрешността им да ферментира, след което да бъде пречистена и най-накрая да бъде изсушена.

Но това не е финалът. Следва премахване на черупките, изваждане на зърната и смилането им. След това те се пресоват, за да може какаовото масло да се отдели от какаовата маса.

Горещ шоколад

Трудно може човек да си представи как толкова сложен процес е бил известен на маи и ацтеки, но е факт, че те са се наслаждавали на ароматните какаови напитки много преди европейците. Последните дори първоначално са намирали какаовите напитки за отвратителни, тъй като ацтеките са предпочитали да консумират шоколада много горчив - без добавянето на подсладители.

Днес в Мексико шоколадът продължава да е много ценен. Всяка уважаваща себе си мексиканска домакиня трябва да знае как да приготви на своите близки или гости вкусен шоколад за пиене. За тази цел съществува и специален съд за приготвяне на шоколад, който е снабден с мелничка, за да може напитката да получи гъста пяна по повърхността си.

Традиционният мексикански шоколад се приготвя, като в 6 ч.ч. прясно мляко се разтопят 4 блокчета шоколад при непрекъснато разбъркване. Тъй като е малко вероятно да разполагате с мексикански уреди, можете да използвате обикновена бъркалка, за да се получи каймак и за да можете да усетите сладката страна на иначе огнено лютивото мексиканско меню.

А с малко наличен шоколад може да приготвите едни исторически шоколадови кукис, шоколадов крем или шоколадово руло.

Пожелаваме ви сладки шоколадови мигове!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest