Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Най-добрите източници на витамини В-комплекс

Най-добрите източници на витамини В-комплекс

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Витамин B-комплекс

Витамин В-комплекс представлява съвкупност от 8 различни водоразтворими витамини. Той играе важна роля в регулирането на метаболизма на клетките, поради което е важен за снабдяването с енергия.

Заедно различните разновидности на витамин В осигуряват по-силна имунна система, по-добра функционалност на нервната система и поддръжката на метаболизма. Освен това те увеличават растежа на клетките и тяхното делене в тялото.

В най-честия случай различните витамини, изграждащи този В-комплекс, се съдържат в еди и същи храни. Приемът на здравословна и балансирана храна е на практика гаранция за достатъчен прием витамини от група В.

Поради множеството функции, които има витамин В-комплекс, не трябва да се допускат състояния на дефицит. Най-богати на витамин В-комплекс са хлябът и хлебните изделия, тъй като маята е много добър източник на това хранително вещество.

Бирата също, тъй като се прави от пивоварска мая. Други богати източници на този витамин са картофите, бананите, лещата, лютите чушки, риба тон, бобът, ядките, яйцата, овесените ядки, някои енергийни напитки, пилешките гърди и доматеният сок.

В пилешко с картофи има витамин B

Витамин В-комплекс е водоразтворим, поради което не се натрупва в тялото, а директно бива изхвърлен, ако нивата му надвишават нужното количество. Поради това е от изключително значение в менюто ежедневно да има витамин В-комплекс. В противен случай симптомите на недостиг ще се проявят бързо. Дневната доза до 50-годишна възраст е 1.3 мг и до 1.7 мг от 50 години нагоре.

Дозата витамин В-комплекс трябва да се увеличи на 2 мг на ден, ако не се приемат нужните 2000 калории ежедневно. Нужното количество от витамина трябва да се доставя чрез разнообразно хранене.

Дори спазващите нисковъглехидратни диети и тези, които консумират малки количества изделия, съдържащи мая, могат да си набавят нужните витамини от посочените храни. Освен това при недостиг или невъзможност за приемане на витамина чрез храната има голямо разнообразие от хранителни добавки, съдържащи витамин В-комплекс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest