Горчивите храни – балсам за здравето
Bitter Foods - a Health RemedyGorka hrana - balzam za zdravlje
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Горчивите храни – балсам за здравето

Горчивите храни – балсам за здравето

MarianeMariane
Джедай
2579574k
Ряпа
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Горчивите храни могат да се окажат истински балсам за здравето на човек. Според Аюрведа и традиционната индийска медицина всички болести могат да се излекуват чрез въздействие върху вкусовите рецептори на езика. На тази база се развива и вкусотерапията.

На различни части на езика са разположени рецептори, които отговарят за различни части на тялото. Така например средната част на езика отговаря за стомаха, а върхът на езика отговаря за сърцето.

Вкусването на храни с различен вкус – солени, горчиви, кисели или сладки, оказва определено въздействие върху организма на човек, като горчивите храни се смятат за най-полезни.

Ето и списък с топ предложенията с горчив вкус, които са изключително полезни за организма:

Ряпа

Ряпата е чудесно общоукрепващо средство, което съдържа редица полезни органични киселини, минерални соли, витамини, аминокиселини, етерични масла и др.

Консумацията ѝ води до подобряване на обмяната на веществата, повишава имунитета и спомага за извеждане на излишните течности от организма.

Хрян – убиецът на бактериите

Неслучайно наричан убиец на бактерии, хрянът има бактерицидно и антисептично действие. Той трябва да се консумира пресен, като може да се настърже и се подправи с лимонов сок.

Добавете към тях два домата и лъжичка зехтин – и ето ви една здравословна салата.

Хрянът не се препоръчва за хора, които имат заболявания на стомашно-чревния тракт или са прекарали инфаркт.

Грейпфрут

Грейпфрут

Грейпфрутът има високо съдържание на инозитол и пектин, които изгарят мазнините в организма по естествен път. Редовната консумация на грейпфрут води до подобряване на апетита, подпомага храносмилането и активизира работата на черния дроб.

Освен това се намалява нивото на холестерол, тонизира се нервната система и се премахва умората.

Кафе

Кафе

Кафето е богато на антиоксиданти, които предотвратяват развитието на диабет от втори тип и рак на черния дроб. Редовната консумация на кафе в умерени дози стимулира дихателния център на мозъка, извежда излишния холестерол от организма и ни помага да се справим със стреса. Освен това в него се съдържа жизнено важни минерали и микроелементи, мазнини и въглехидрати.

Не се препоръчва консумация на кафе на хора, които имат заболявания на сърдечно-съдовата система.

Бира

Бирата е тонизираща и полезна, като най-полезна е горчивата бира, в частност горчивата жива бира. В нея се съдържат антиоксиданти, които предпазват очите от възникване и развитие на катаракта, т.нар. перде на очите.

Пенливата напитка регулира дишането и кравообращението, подпомага работата на стомаха и разтваря камъните в бъбреците. Няма противопоказания, стига да не превишавате нормата от около половин литър дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest