Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Сладкиши с аромат и вкус на кайсии

Сладкиши с аромат и вкус на кайсии

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
кайсии

Сезонът на едни от най-обичаните плодове у нас – кайсиите, най-после дойде. Пресни и свежи, те са основна съставка на много сладкиши. Могат да се използват както самостоятелно, така и в комбинация с други сезонни ядки и плодове. Ето няколко свежи идеи за сладкиши с аромат и вкус на кайсии, на които малцина са способни да устоят:

Сладкиш с кайсии и лешници

Необходими продукти: 3 яйца, 125 г меко масло, 140 г захар, 2 ванилии, 300 г брашно, 1 бакпулвер, 130 мл прясно мляко, ванилена захар, шепа лешници, 10 кайсии, 70 г бял шоколад, 70 г черен шоколад, 4 с.л. сметана, пудра захар, череши

Начин на приготвяне: Маслото се разбива със захарта до получаване на пухкав крем. Яйцата се прибавят едно по едно, като се разбърква добре до хомогенна маса.

Сладкиш с кайсии

Брашното се пресява с бакпулвера и ванилията. Прибавя се към маслената смес на порции, като се редува с млякото. Започва се и се завършва с брашното.

Тестото се пресипва в обла форма с отделящо се дъно, постлана предварително с готварска хартия. Кайсиите се измиват и подсушават. Нарязват се на половинки и се подреждат върху тестото с отвора нагоре, без да се натискат. Отгоре се поръсва с ванилена захар и печени едро смлени лешници.

Сладкишът се пече в предварително нагрята на 175 градуса фурна, за около 40 минути или до зачервяване. Когато е готов, сладкишът се оставя да се охлади.

Белият шоколад се разтапя на водна баня, заедно 2 с.л. сметана. След това, отново на водна баня, се разтапя и черният шоколад заедно с 2/3 с.л. сметана. След като се охладят, с разтопените шоколади се запълват кайсиите.

Сладкишът се декорира с лешници, череши и други сезонни плодове по избор. Сервира се поръсен с пудра захар.

Бърз сладкиш с кайсии

Необходими продукти: кристална захар, 3 яйца, 1/3 ч.ч. захар, 6 с.л. брашно, 1 ½ ч.ч. бита сметана, 2 ч.л. ванилова есенция, 1 ч.л. лимонова кора, щипка сол, 2 с.л. прасковен ликьор, 8 кайсии

Начин на приготвяне: Яйцата и захарта се разбиват с миксер. Добавят се брашното, битата сметана, ваниловата есенция, лимоновата кора, шипка сол и прасковеният ликьор. Сместа се оставя за няколко минути настрана. През това време кайсиите се почистват и обелват. Нарязват се на едри парчета.

Тавичката за печене се намазва с масло и се поръсва с кристална захар по дъното и стените. На дъното се нареждат резените кайсии. Отгоре се изсипва тестото. Сладкишът се пече около 35-40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Още вкусни рецепти за сладкиши и торти с кайсии: Белгийска кайсиева торта, Кайсиев тарт татен, Крамбъл с кайсии и канела, Бърз кекс със сушени кайсии, Лесен сладкиш с кайсии или праскови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest