Какво можем да приготвим от бяло месо
Dishes We Can Make with White Meat
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво можем да приготвим от бяло месо

Какво можем да приготвим от бяло месо

Бяло месо
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Най-крехката част от пилешкото месо е филето. С него можете да си приготвите страхотни специалитети – за да станат по-сочни, сложете си месото предварително в някаква марината. Предлагаме ви една вкусна и лесна рецепта – единственото условие е, че пържолите, които използвате, трябва да престоят едно денонощие в подправките.

Трябват ви около 400 г пилешко филе, което внимателно трябва да разрежете по-дължина на две пържоли (тоест да го изтъните). Сложете го в подходящ съд и го залейте със сока от половин лимон, около 1 ч.л. смлян черен пипер, същото количество босилек, както и с по 1 с.л. светъл на цвят соев сос и зехтин.

Завийте пърложките с фолио и оставете в хладилник до следващия ден, когато трябва просто да ги сложите на скарата. Можете да си направите картофена гарнитура или някои екзотична салата – предвид семпло приготвените пилешки пържоли можете да си направите нещо по-екзотично за гарнитура.

Ако желаете, можете да панирате месото и да го изпържите. Предлагаме ви една рецепта, която ще направи филетата изключително вкусни, а като гарнитура тук можете да си приготвите по-лек сос:

Пилешки хапки

Пилешко филе със сусам и чесън

Необходими продукти: около 400 г пилешко филе, лимон, по 2 с.л. зехтин и масло, 2 с.л. брашно, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. мащерка, сусам, червен пипер, пресен чесън, сол

Начин на приготвяне: Нарежете месото на жулиени и поръсете със сока от половин лимон и черен пипер. Оставете мръвката да престои в тази марината поне час. В друг съд смесвате брашното, черния и червен пипер, мащерката, сусама и солта. Всяко филе се овалва в брашното и се пуска в загрятата мазнина, като се пържи на умерен огън.

После изваждате филетата и ги слагате да се отцедят от мазнината на домакинска хартия. Поръсете ги с още малко лимонов сок и ситно нарязан пресен чесън. Специалитетът е готов за сервиране. Може да добавите към сухите подправки, с които овалвате пилето, малко начукани на ситно орехови ядки.

Последната рецепта е за пържоли с плънка от кашкавал и шунка. Можете да добавите всякаква плънка в тях, единственото условие е да не прекалявате с количеството ѝ. Всяка пържола е изтънява внимателно – разрежете хоризонтално месото, но не разрязвайте до края. Идеята е пържолата да стане по-голяма и вътре да се сложи плънката.

Пилешки пържоли

В пържолата добавете парче шунка и парче кашкавал, поръсете с черен пипер и съвсем малко босилек. След това навийте пържолата и хубаво завържете месото с помощта на конец, за да не избяга плънката.

Загрейте масло и зехтин в тиган и леко запечатайте месото от всички страни – трябва само да побелее. После сложете пържолките в йенска тенджера, полейте с ½ ч.ч. бяло вино и същото количество пилешки бульон и изпечете, докато месото се приготви. Преди сервиране можете да махнете конеца от филето.

Опитайте още: Пилешко филе с гъби и сметана, Пилешко филе вретено, Панирано пилешко филе, Пилешки гърди в шунка, Пилешки гърди по ловджийски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest