Подправките в арабската кухня
Začini u arapskoj kuhinji
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Подправките в арабската кухня

Подправките в арабската кухня

Подправки
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Надали има нещо по-характерно за арабската кухня от умелото съчетаване на различните подправки. Независимо дали са пресни или изсушени, именно те придават неповторимия вкус и аромат на всички арабски ястия.

Няма строги правила за смесването им, като дори са се наложили предварително приготвени смески, съдържащи над 20 вида подправки и ароматни треви.

Другият важен принцип в арабската кулинария е и обилното количество от подправки, които се използват. Ето какво е важно да знаете за най-често употребяваните подправки в Арабския свят:

1. Индийско орехче

Индийско орехче

Макар в европейските държави да се използва предимно за подправянето на картофени гозби, в Арабския свят индийското орехче присъства в почти всички традиционни смеси от подправки.

2. Сусам

Неизменно присъства в прочутата арабска халва, но и в много други десерти. Ако семената на сусама бъдат смлени, служат за основна съставка на соса Тахини.

3. Куркума

Макар да е с доста горчив и лютив вкус, именно куркумата придава характерния жълтеникав оттенът на традиционните арабски ястия. Може да бъде комбинирана с джинджифил, кимион, чесън, лук и др.

4. Кимион

Използва се най-вече при приготвянето на месни специалитети от кайма. За разлика от европейците, арабите слагат кимион дори на кускуса, на рибата и морските дарове.

Шафран

5. Шафран

Неслучайно наричан Царят на подправките, шафранът е и от най-скъпите. Добрата новина е, че заради силния си аромат от него е достатъчно да слагате съвсем малко количество.

6. Джинджифил

Макар да се свързва повече с азиатската кухня, джинджифилът присъства традиционно и в арабската кулинария. Може да бъде използван пресен, консервиран, захаросан и маринован джинджифил.

7. Карамфил

Карамфилът се използва най-вече при приготвянето на различни десерти.

8. Канела

За разлика от европейската кухня, където канелата се използва предимно в сладкарството, в Арабския свят тя се добавя и на много основни ястия и предястия.

9. Пипер

Както и в повечето държави, най-използван е черният пипер, който на практика може да бъде сложен в почти всички супи, яхнии и основни ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest