gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пет причини да ядем диня

Пет причини да ядем диня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
похапване на диня
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
Практичен аксесоар за вашия дом:
Ръчна помпа приставка за бутилирана вода
9.00 лв.
Виж ››

Лятото е един от любимите сезони. Причините да го обичаме толкова са много, а един от тях безспорно е сочната диня. Резените ѝ са неизменна част от лятната трапеза. Идеална за похапване в летните жеги, динята носи редица ползи на тялото ни. Запознайте се с 5-те причини да похапвате диня:

1. Динята е полезна за сърцето

Артуро Фигероа, физиолог от Държавния университет във Флорида, провел тест, като в продължение на шест седмици давал на жени след менопаузата екстракт от диня под формата на хранителни добавки, съдържащи цитрулин и аргинин. При почти всички се наблюдавало видимо подобрение на сърдечно-съдовото здраве. Друго изследване на Фигероа демонстрира нагледно как същите добавки облекчават високото кръвно налягане при хора на средна възраст с наднормено тегло.

2. Динята успокоява мускули

Пренатоварените мускули след тежки тренировки се отпускат чрез пиенето на сок от диня. Той спомага нормализирането на пулса и предотвратява болките в мускулите на следващия ден. Причината се крие в аминокиселина L-цитрулин, която организмът преработва в L-аргинин. Това е незаменима аминокиселина, която помага за отпускане на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението в цялото тяло.

3. Динята е бедна на калории и богата на витамини и минерали

Причини да ядем диня

90% от състава на динята е вода. В едва 300 мл динен сок обаче се откриват около една трета от препоръчителната дневна доза витамин C и A, както и малко калий.

4. Динята бори рака

В нея се открива важният антиоксидант ликопен, свързан с превенцията и лечението на рак на простатата. Учените тепърва ще изследват тази взаимовръзка и нейната надеждност.

5. Динята действа като естествена виагра

Според специалистите подобен резултат динята може да дължи на съдоразширяващите си свойства. Така тя би помогнала при проблеми с ерекцията и понижено либидо. Количествата, които трябва да се изядат, за да стане това обаче, трябва да са огромни. От друга страна, подобен прекомерен прием на диня може да доведе до редица неприятни странични ефекти – те е известен естествен диуретик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest