Кортизол
CortisolKortizol

Кортизол

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
56516412k
Висок кортизол

Кортизолът представлява хормон, който се произвежда от холестерола и принадлежи към групата на глюкокортикоидите. Отделя се от надбъбречните жлези след подаден сигнал от хипофизната жлеза.

Нормално във всеки организъм се произвежда между 10 и 30 мг кортизол за 24 часа, като нивата му варират през деня – сутрин са най-високи и най-ниски са вечер и нощем.

Кортизолът се нарича хормон на стреса и това никак не е случайно – основният фактор, който стимулира синтеза му, са различни видове стрес, които могат да са с най-различен характер – консумация на вредни храни, усилени тренировки, травми, силни емоции, недохранване, недостатъчно сън, заболявания, изпитване на болка.

Ползи от кортизол

Когато кортизолът е в нормални нива, той носи само ползи за организма. Нормалното му секретиране е важно за протичането на редица важни процеси. Той намалява чувствителността към болка, увеличава съпротивителните сили на организма, подобрява паметта и способността за концентриране.

Вреди от кортизол

Кортизол

Високите нива на кортизол за продължителен период носи редица негативи. Постепенно се понижава имунитетът, понижава се секрецията на хормоните тестостерон и соматотропин, потиска се функцията на щитовидната жлеза, настъпва дисбаланс в кръвната захар, повишава се кръвното, намаляват се познавателните способности.

Постоянно намалява мускулната тъкан, увеличава се мастната тъкан, ускорява се стареенето на клетките. Високите нива на кортизол предизвикват поява на язва, диабет и стрии, намалява се костната плътност, което е основен фактор за поява на остеопороза.

Симптоми при висок кортизол

Симптомите при висок кортозол са най-различни. Човек, страдащ от подобен проблем, започва да се изпитва различни промени в настроението – тревожност, депресия и повишена раздразнителност. Това се дължи на факта, че кортизолът оказва влияние върху синтезирането на допамин и серотонин.

Както стана ясно, синтезът на кортизол е най-висок рано сутрин, когато човек трябва да се събуди и да е свеж и енергичен. Хората, които имат висок кортизол сутрин, се чувстват уморени, а за сметка на това вечер са бодри.

Теглото постепенно се повишава, защото кортизолът не само стимулира апетита, но и засилва желанието за сладко. Високите нива на хормона причиняват дехидратация на кожата, която, от своя страна, води до появата на преждевременни бръчки и състаряване.

Високият кортизол, причинен от постоянен стрес, може да причини повишение на кръвното и по този начин да завиши риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Изследване на кортизол

Кортизол

Изследването на кортизол се назначава, за да се определят нивата му в кръвта. Обикновено се вземат две кръвни проби – една сутрин и една вечер, защото нивата му са различни. Най-често подобно изследване се назначава, за да се диагностицират проблеми с хипофизата или с надбъбречните жлези.

Преди назначаването на изследването човек трябва да се подготви. За целта в деня преди него се избягва физическа активност, а половин час преди самата проба се лежи. Приемът на някои медикаменти може да промени резултатите, затова ако човек пие хапчета, трябва да уведоми лекаря си за тях.

Изследването не бива да се провежда след изживян психически или физически стрес, по време на бременност или при ниска кръвна захар, при прием на някои медикаменти.

Отклоненията от нормите могат да се дължат на определени болести и проблеми. Високите нива може да се дължат на увреждания на бъбреците, черния дроб, затлъстяване, депресия, хипертиреоидизъм. Най-често срещаната причина е синдром на Кушинг.

Ниските нива на кортизол може да са причинени от кървене в някой вътрешен орган или болест на Адисон.

Нормални стойности на кортизола

Нивата на кортизол са еднакви при мъжете и жените. Могат да се повишат леко при бременните и е физиологично, тоест няма патологична етиология. Всички нормални стойности в организма са актуални само в случай, че човекът е напълно здрав и няма хронични заболявания, които да им повлияят.

Хормонът се измерва в μg / L и nmol / L. Показателят може да се различава все пак в зависимост от времето на деня. Например, нормата за сутрешните часове е 91-235 μg / l (250-650 Nmol / l), докато за вечерта те са в границите на 18-101 mcg / l (50-280 Nmol / l). Показателите леко могат да се различават в зависимост от лабораторията, където се е извършила диагностиката. Пиковото време за повишаване на кортизола е в сутрешните часове и по-конкретно около 6-8 часа. Най-ниска е стойността му вечер след 20:00 часа. Това винаги се взема предвид, ако се извършва анализ на хормона.

Функции на кортилзола в организма

Здраве и кортизол

Кортизолът е необходим на организма, тъй като той изпълнява следните изключително важни функции:

1. Участва активно в метаболитните процеси на протеините в тялото и така се намалява нивото на производството им в клетките. По този начин се стимулират активно катаболните процеси в организма;

2. Оказва ефект върху нивото на натрий и калций в кръвния поток;

3. Повлиява понижаване на нивото на консумация на захари от клетките в организма и така се увеличава концентрацията му в кръвта. Важно е да се знае, че повишаването на нивата на кортизол в кръвта води след себе си риск от развитие на стероиден диабет;

4. Насърчава разграждането на мазнините и повишава нивото на свободните мастни киселини, което прави възможно снабдяването на тялото с достатъчно енергия;

5. Активно участва в процесите на регулиране на кръвното налягане;

6. Помага при наличието на възпалителен процес, стабилизирайки мембраните на клетъчните лизозоми, въздействайки активно на имунната система и намалявайки пропускливостта на стената на съдовете.

Повишени нива на кортизол като отговор на стресовите ситуации

Всички стресови фактори, които засягат човек, карат нервната му система да изпраща сигнали до хипоталамуса. Това, от своя страна, води до увеличаване на производството на кортикотропин (CRH), който достига до хипофизната жлеза чрез кръвния поток. Хипофизната жлеза, след като получи голямо количество CRH, започва да произвежда адренокортикотропен хормон (АКТХ).

След като АКТХ попадне в надбъбречните жлези чрез кръвта, то започва и синтезирането на хормона кортизол. Той също се придвижва по кръвния ток и може да “пътува” до всяка една целева клетка в организма. Обикновено това са така наречените хепатоцити, с които той се свързва, тъй като те съдържат необходимия за това протеин.

Следва стартирането на доста сложни процеси и реакции в организма, следствие на което се активират редица гени. Получава се повишаване на нивото на специалните протеини в тялото. Именно на тези протеини се дължи отговорът на организма към стресовия фактор.

Състояния, водещи до повишен кортизол

Стресът повишава кортизола

Следните състояния могат да доведат до повишаване на нивата на кортизол:

1. Заболяването Кушинг;

2. Новообразувания на надбъбречната кора;

3. Редица стресови фактори, които могат да възникнат при хората с някои заболявания;

4. Болести на нервната система;

5. Инфекциозни патологии в острия си стадий;

6. При рак, когато се получава навлизането на ендокринните клетки в панкреаса, тимуса или белите дробове;

7. Захарен диабет;

8. Клинична смърт или кома;

9. Ако се налага прием на различни хормонални препарати, например естрогени или кортикостероиди;

10. Алкохолно натравяне;

11. При наличие на астма;

12. Ако се приемат амфетамини;

13. Патологии на бъбреците или черния дроб, в частност тези в остър стадий;

14. При пушачите с дългогодишен стаж;

15. Хората с по-лабилна психика, които реагират доста остро на стресовите ситуации;

16. При хората страдащи от наднормено тегло;

17. Прием на хормонални препарати за дълъг период от времето;

18. При бременност и след раждането на детето.

Симптоми при постоянно висок кортизол в кръвта

В случай че по някаква причина нивото на кортизола в организма е постоянно повишено (дори ако се дължи на патология), то това ще доведе и до определни промени:

1. Понижаване на интелектуалните способности, защото в този случай страда нервната система;

2. Ще възникнак неминуеми промени в хормоналния фон, което ще окаже ефект и на щитовидната жлеза;

3. Покачване на кръвното налягане, което води след себе си и до опасността от хипертонична криза;

4. Повишен апетит, което може да стане причината за покачване на теглото;

5. Проблеми със съня;

6. Риска от инфаркт се увеличав многократно;

7. Понижаване на имунната защита на организма, което може да стане провокиращ фактор за различните заболявания.

Ако имате някои от гореизброените симптоми, то своевременно трябва да се обърнете към медицинско лице, за да се установи причината.

Причини за постоянно нисък кортизол

Симптоми при повишен кортизол

1. Болест на Адисон с различна етиология. Във всеки един случай се получава понижаването на нивата на кортизола, което се дължи на проблеми с надбъбречните жлези;

2. В случай на патология, която засяга работата на хипофизната жлеза;

3. Ако щитовидната жлеза не работи правилно, което води до това, че тя не произвежда всички необходими хормони. В следствие на това се получава и понижаване на нивото на кортизола в кръвния поток;

4. Хормонална терапия с някои медикаменти за по-дълго време;

5. Дефицит на ензими, които участват в производството на хормона кортизол;

6. Увреждане на черния дроб: хепатит или цироза;

7. Подагра.

Определяне на нивото на кортизол в урината

За да се определи нивото на този хормон, е важно да се даде не само кръв, но и урина за изследване. Само така резултите ще са максимално достоверни. Важно е и по кое време на деня се праци изследването, тъй като нивата на хормона се влияят от това.

Възможно е нивото му да е повишено, ако човек страда от синдрома на Кушинг, на фона на някакви психични заболявания или под постоянното въздействието на стресови ситуации. Повишеното ниво на кортизола в урина се среща най-често, ако човек страда от хипогликемия, наднормено тегло, възпаление на задстомашната жлеза или ако често злоупотребява с алкохолни напитки. Важно е да се има предвид, че скорошни наранявания или претърпени операции могат също да повлияят на резултата.

В случай на намалено ниво на кортизола, това може да се дължи на множество фактори - патологии с автоимунна етиология, новообразувания, болест на Адисон и други. Трябва да се знае, че в урината се определя нивото на така наречения свободен кортизол. При разчитането на получените данни винаги трябва да се има предвид това, че дори активните тренировки могат да доведат до повишаването на нивото на кортизол или казано с други думи - невинаги това се дължи на някаква патология.

Регулиране на кортизол

Избягването на трайно повишените нива на кортизол е важна предпоставка за доброто здраве. За да се предотвратят негативните последици, всеки човек трябва да се опитва да спазва няколко основни правила. На първо място, е необходимо да се намали, доколкото е възможно, стресът.

Той е основен виновник за високия кортизол и трябва да се регулира. Пълноценният сън е важен, прекалено натоварващите тренировки трябва да се заменят с умерени. Драстичните диети се избягват, а храната трябва да бъде качествена и пълноценна. Кафето и енергийните напитки трябва да се намалят, да се избягва цигареният дим.

Всекидневният стрес, породен от ангажименти, обездвижване, прием на кофеин, алкохол и цигари, недоспиване и дисбаланс в храненето трябва да се заменят от упражнения, практикуване на йога и медитация, цялостна промяна в начина на живот.

Хранене и кортизол

Чесън и кортизол

Както по отношение на много други хормони, така и тук се оказва, че храненето е сред най-важните фактори за поддържане на нормални нива на кортизол.

За да се поддържат нивата на кортизол, особено при активно трениращи хора, трябва да се изгради подходящ режим на хранене, който включва около 6 хранения на ден, разделени в малки порции. Силно намаленият калориен прием може да увеличи нивата на кортизол с до 40%.

Повишаването на кортизол се получава и от консумация на храни с твърде много захар, шоколад и кафе, храни с много високо съдържание на мазнини.

Чесънът е една от най-полезните храни по отношение на контрол на кортизола. Това се дължи на факта, че той е богат на витамин С.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес