gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как изписват фосфатите върху храните

Как изписват фосфатите върху храните

Фосфати
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

В хранителната промишленост употребата на фосфати е широко разпространена. В малки количества фосфорът е полезен и дори необходим за организма, но прекомерната му употреба може да доведе до сериозни последици за здравето.

Широко известен е фактът, че фосфорът е полезен за мозъчната активност. В по-голямата си част най-важният човешки орган е съставен от производното на фосфора - съединение фосфолипид. Същият елемент играе важна роля и за формирането на действието на важни за цялостното функциониране на организма белтъчини и протеини.

Фосфорът и производните му съединения, наречени фосфати, се ползват в почти всички клонове на хранителната промишленост. При създаването на газирани напитки се прибавя фосфорна киселина, която се ползва като подсладител. В месната индустрия фосфатите се използват като набухвател за по-голям обем и тегло.

В млекопреработвателната индустрия фосфатите се използват основно за по-меката консистенция на сирената. В консервните фабрики прибавят фосфати в плодовите консерви за по-голяма плътност на плодовете. Химичният елемент се ползва дори в производството на захар, за да има тя по-светъл цвят.

Газирано

Наред с широката си употреба, фосфорът има редица вредни действия, когато се приеме в големи количества. Това се дължи най-вече на обмяната на веществата при човека, както и на прекомерното му натрупване в човешкия организма след приема на различни продукти, в които е вложен.

Прекомерният прием на фосфор стимулира изработката на хормона на паращитовидните жлези, а вече е доказано, че той отмива калция от костите. Това води до развитие на остеопороза. Костите стават крехки и се чупят при най-леката травма. Последни изследвания са показали, че честата употреба на газирани напитки, съдържащи фосфорна киселина, непоправимо уврежда костите, особено при жените.

Фосфорът увеличава и риска от инфаркт и от калцификация на сърдечните съдове. Приемът на химичния елемент при бременност спира развитието на белите дробове и сърцето на плода.

Как можем да открием наличието на фосфати в продуктите, които купуваме? Рядко на етикетите е написано, че продуктът съдържа фосфати или полифосфати. В по-голямата част от случаите те са закодирани с оправдано добилите лоша слава Е-та.

С Е338 се означава фосфорната киселина. Натриевите фосфати са скрити с обозначението Е339. Следват Е340 за калиеви фосфати, Е341 за калциеви фосфати, Е342 за амониеви фосфати и Е343 за магнезиеви фосфати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest