Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-популярните видове суши

Най-популярните видове суши

Има много видове суши

Надали има нещо по-характерно за японската кухня от приготвянето на световно известното суши. То има хиляди разновидности не само в зависимост от това какво се слага в него, но и по начин на оформяне и по вкус.

Ако не сте пребивавали в Япония, трудно ще се научите да свикнете с многообразието на суши света, но е от важно значение да познавате по-важните видове.

Ето малко информация за най-популярните видове суши, как се наричат на японски и кратка характеристика за тях:

1. Макизуши

Това е сред най-често срещаният вид суши, който се приготвя от ориз, подправен с оризов оцет и плънка. Макар повечето хора да си мислят, че плънката трябва задължитлено да е от сурова риба, тя може да е от гъби, яйца, авокадо, чушка, краставица и мн. др. Тя и оризът обаче задължително се увиват в лист изсушено водорасло.

2. Нигиризуши

Суши

Вероятно вторият по популярност вид суши, или поне сред най-разпространените в европейския свят. Представлява ориз, върху който се сипва малко уасаби и отгоре се поставя резен сурова риба.

3. Гункан маки

На външен вид доста наподобява макизуши, но е с много по-малко ориз, за да може да се събере плънката.

4. Футомаки

Също наподобяват макизуши, но са по-големи по размер и в тях обикновено освен се слага плънка от няколко съставки, като сурова риба, краставица, спанак и др.

5. Тамагозуши

Сушита

Представлява ориз, върху който чрез водорасло е закрепено малко парче омлет. Тамаго всъщност означава яйце.

6. Ошинукизуши

Съставките могат да бъдат най-разнообразни, но те винаги се загъват във водорасло нори, което пък от своя страна е обгърнато с ориз.

7. Ебинигири

Красиво суши

Това е вид нигиризуши, но се приготвя винаги с някакво ракообразно, а не с риба. Най-често се използват калмари или скариди.

8. Ошизуки

Приготвя се в специален съд, който се натъпква с подправен с оризов оцет ориз, върху който се поставят парчета риба. Оставя се да престои известно време, след което се нарязва на малки порции.

9. Чакинзуши

На вид напомня бохча, тъй като се приготвя от ориз, който е поставен в тънкък пласт от омлет и е вързан с водорасло нори, което прилича на панделка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest