Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Създадоха супер шоколад с мая за бира

Създадоха супер шоколад с мая за бира

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971161k
Шоколад

Шоколадът е може би най-предпочитаният десерт, а бирата - сред любимите питиета на мнозина. Сега обаче беше създадено иновативно сладкарско изделие, съчетаващо в себе си по нещо и от двата продукта.

Учени от университета в Льовен в Белгия си послужиха с бирена мая, за да направят неповторим нов шоколад, предава вестник Дейли мейл.

За да подобрят качествата на шоколада, изследователите са си послужили със закваската Saccharomyces cerevisiae. Те са повече от убедени, че с нейна помощ са създали десерт с невероятни свойства.

Екипът, заел се с разработването на иновативния вид шоколад, е ръководен от д-р Верстепен. Ученът открил нещо много интересно. Той забелязал, че специфичният вкус на шоколада се образува, когато бялата пулпа, обвиваща какаовите зрънца, започне да ферментира, докато тече сушенето им.

Обикновено след като какаовите топченца се съберат, те или се съхраняват в дървени съдове или се разпиляват по земята, за да изсъхнат хубаво.

Какаови Зърна

Докато това се случва, по зрънцата се появява бяла пулпа, която определено не е особено привлекателна. Това образувание е източник на протеини, захар, пектин и други интересни вещества. По-нататък микроби от околната среда изяждат въпросната пулпа.

Само че в места, където се прави шоколад, микробите са различни. Именно тази разлика обуславя и индивидуалния вкус на шоколада.

Д-р Верстепен обяснява, че заради някои от микробите се образува неприятно ухание, което попада в какаовия десерт и после малко или много се усеща от потребителите. Други микроби пък не изяждат напълно пулпата и поради това зърната после се обработват значително по-трудно от останалите.

Точно в този процес учените от университета в Льовен решили да включат и маята за бира. Специалистите решили да пробват хиляда разновидности на щама Saccharomyces cerevisiae, за да разберат при кой от тях се получават най-задоволяващи постижения.

Сега те са категорични, че той не само гарантира уникалния аромат на продукта, но предпазва и от появата на гъбички по какаото. Благодарение на него е гарантирано качеството не само на шоколада като цяло, а на всяко отделно какаово зрънце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest