Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Ето така се приготвя традиционна патица по японски

Ето така се приготвя традиционна патица по японски

Ето така се приготвя традиционна патица по японски

Японската кухня се слави не само със своята изтънченост, но и с усета си към съчетаването на различните азиатски подправки, сосове и аромати. Наред със сушито, което е успяло вече да покори целия свят, тя може да предложи и редица други ястия, които бихте могли да приготвите в домашни условия.

Често срещани са месните специалитети, които се сервират върху ориз или фиде, като във втория случай се използва най-често фидето от елда, познато като соба.

Ето една интересна и същевременно лесна за изпълнение рецепта за традиционно патешко по японски, с която бихте впечатлили своите гости, стига да успеете да стигнете до специализиран азиатски магазин, от който да си набавите необходимите продукти:

Патица по японски

Камо Намбан (Патица с бульон Даши по японски)

Необходими продукти: 350 г патешко филе, 10 стръка пресен лук, 350 г фиде соба, инстантен бульон Даши за 1.5 л вода, 1 с.л. захар, 4 с.л. соев сос, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Патешкото филе се измива и се отстраняват тлъстинките му, но не се изхвърлят. Те се загряват на тигана, за да пуснат мазнината си, и в тях се задушава нарязанят на дълги парченца пресен лук.

Бульонът Даши се разтваря според указанията на опаковката му, но трябва да получите около 1.5 л бульон. Към него прибавяте захарта, соевия сос и малко сол и черен пипер на вкус. Всичко това се кипва, след което се оставя на слаб огън за 10-12 мин.

В така приготвения бульон се слага нарязаното на много тънки парчета патешко филе. Ако сте успели да го филетирате правилно, няма да са му необходими повече от 3-5 мин, за да стане готово.

Патешко по японски Камо Намбан

Фидето соба се слага да ври в около 3.2 л вода, но най-добре следвайте инструкциите на опаковката му. По време на варенето се разбърква с дървена лъжица. След като собата омекне, добавете малко студена вода, за да не се разкашква, и го изчакайте до пълното му сваряване.

Фидето се отцежда, залива се със студена вода, а след това отново с гореща. Отново се отцежда и се разделя в 4 купички.

Патешкото филе и бульонът също се загряват и върху всяка порция фиде се изсипва от месния бульон с патешкото. За декорация можете да използвате прясно нарязана мента или босилек, тъй като според японците половината от апетита се задоволява именно от естетически добре оформеното ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest