gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Тайната на перфектните Станимашки сарми

Тайната на перфектните Станимашки сарми

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Станимашки сарми
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
52.00 лв.
Виж ››

Станимашки сарми са изпитание за търпението и труда на всяка домакиня. Тайната на приготвянето им се крие в стриктното изпълнение на рецептата.

Една грешка би коствала неописуемият и типичен за ястието вкус. Той е следствие най-вече на щедрото добавяне на една от любимите български подправки – кимионът. Именно прясно смляната подправка прави тези сарми толкова уникални. Ето как да си ги приготвите:

Станимашки сарми

Необходими продукти: 1 кг телешка кайма, 200 г ориз, 100 мл зехтин, 20 г доматено пюре или 2 домата, фино настъргани или пасирани без люспите, 4 връзки зелен лук или 1 глава стар лук, 1 връзка магданоз, 2 моркова, 10 г смлян кимион, сокът от 2 лимона, сол, черен и червен пипер на вкус, лозови и зелеви листа за завиване.

Начин на приготвяне: Каймата и оризът се смесват. Зеленчуците се почистват и нарязват на дребно. Добавят се към сместа и се подправят с подправките.

От лозовите листа се подбират най-малките. Ако са големи, се режат на квадрати, по 7-8 см. От зелевите листа се избира само най-тънката част и реже на малки квадрати.

Сарми

Във всяко парче се поставя по 1 кафена лъжичка от сместа и се завива стегнато. Добре е дъното да се застели с 2-3 реда зелеви листа. Получените сарми се нареждат се плътно една до друга, като се редуват лозова и зелева.

Сармите се заливат с останалия зехтин и сока от лимоните. Отгоре се покриват плътно с още 3-4 пласта зелеви листа. Накрая се затискат с чиния.

Сармите се заливат с гореща вода и зелева чорба в съотношение 1:1. Течността трябва да покрие сармите и чинията отгоре.

Сармите се слагат да заврят. Когато това стане, степента на котлона се намалява до минимум и сармите се оставят, докато течността изври – около 1 час. След като това стане, сармите се оставят затворени за още половин час.

Вкусът на Станимашки сарми се определя като много по-добър от този на обикновените. Поднесени на масата, те си кореспондират перфектно с чаша вино.

В някои български села има практика между сармите да се сложат 2-3 пържоли - пилешки или свински. В някои от рецептите, вместо кайма, се използва ситно накълцано и предварително задушено месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest