gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои са нетлъстите риби

Кои са нетлъстите риби

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Пъстърва

Рибата е сред храните, които задължително трябва да присъстват в менюто ви. Особено подходящ момент за включване на рибните деликатеси в диетата лятото, когато може да я консумирате прясна и вкусна.

Видовете риба се делят на три вида - тлъсти, средно тлъсти и нетлъсти. Ярки представители на нетлъстите риби са треска, пъстърва, платика, щуката и други. Месото на нетлъстите риби в прясно състояние се смята за едно от най-полезните изобщо.

То се смила в човешкия стомах много по-бързо, отколкото другите видове месо и се усвоява от организма до 92 – 98%. За по-възрастните хора се препоръчва месото на морските риби, в което се отрива йод. Той играе важна роля за предпазването от атеросклероза и лечението ѝ.

Друга риба, която няма подкожна мазнина, е бялата риба смадок. След месото на попчетата в нея има най-много вода. Мазнините в тялото ѝ са разположени предимно в коремната кухина, около вътрешните органи и червата. В мускулатурата те са изключително малки и са съсредоточени главно в съединително-тъканните прегради, между мускулните влакна и снопчетата. Тя няма подкожна тлъстина, а в месото ѝ се откриват големи количества минерални соли като калций, магнезий, калций, фосфор, желязо и разнообразни витамини.

Месото от нетлъстите риби не отстъпва по хранителност и белтъчини на това от други животни. Човешкият организъм обаче усвоява значително по-бързо и лесно белтъчините, съдържащи се в рибата, особено тези, получени от нетлъстите видове риба.

Щука

В състава ѝ влизат още витамините A, В6, В12, D, калций, цинк, манган, йод и желязо, важни за цялостното здраве. Основен компонент, който се открива само в рибата, са и ненаситените мастни киселини от типа Омега-3. Те подсилват имунитета и предотвратяват възникването на сърдечно-съдови заболявания.

Консумацията на нетлъсти риби се препоръчва както профилактично, така и за удоволствие, при лечение на различни неразположения на стомаха и храносмилателния тракт. Най-здравословно е да се приготвя варена, печена или задушена без мазнина.

Опитайте нашите предложения с нетлъсти риби: Пъстърва във фолио, Лесна пъстърва на скара, Треска с къри, Треска с ориз, Щука на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest