gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Руски билкови чайове

Руски билкови чайове

руски чай от самовар
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Когато говорим за чайове, всеки си мисли, че темата е свързана с китайската или японската чаена традиция или пък с т. нар английско време за чай.

Истината е обаче, че ако става въпрос за билковите чайове, няма как да не ги свържем с Русия и останалите рускоговорящи държави. Заради характерните климатични особености, а именно огромните части на Русия, където често е прекалено студено, тези топли напитки се приемат като истинска благословия от местните жители.

Интересно е да се спомене, че чаят прониква в Русия едва през 17 век, като преди това най-популярната топла напитка била сбитенът, приготвян от най-разнообразни съставки, но винаги с мед.

Според преданието през първата половина на 17 в. монголският хан, подбирайки дарове за руския цар, сложил между скъпи кожи и платове и няколко вързопчета с чай, което първоначално било прието като обида от руския пратеник, който решил, че това е най-обикновена трева. Царят първоначално наистина не харесал чаят, но след като руската аристокрация се научила как да си подслажда тази напитка, чаят започнал постепенно да се налага като неизменна част от руската кухня.

руски билков чай

Характерното при приготвянето на руския чай е, че съвсем доскоро той се е правел с помощта на самовар. Дори и днес някои домакиства, особено тези, в по-затънтените селца, разполагат със самовар и използват именно него, когато искат да започнат деня си с чаша горещ чай.

Ето как можете сами да си приготвите традицинен руски билков чай, който по лична преценка да консумирате топъл или студен, чист или подсладен.

Чай от черен касис и шипки

От изсушени и раздробени плодове от шипка се прави отвара, която се вари заедно с вода за около 5 мин. С нея се заливат изсушените листа от касис и чаят се оставя да престои 15 мин. Важно е да се знае, че съотношението шипки и касис е 5:1.

Чай от малина, черен касис и риган

Изсушените плодове от малината, листата от касиса и риганът се заливат с вряла вода и се оставят да престоят около 15 минути, след което така приготвеният чай е готов за консумация.

Чай от къпини, горски ягоди, върбовка, черен касис, шипка и чубрица

Всички плодове се заливат със студена вода и се варят за 5 мин. Течността се изсипва в порцеланов съд, добавя се чубрицата и се оставя да се запари за 20 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest