gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави медът

Как се прави медът

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
пчели
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Как се прави медът?

Отначало медът е под формата на нектар в цветята, който се прибира от пчелите и след това се превръща в мед. Нектарът е богата на захар течност, която съдържа около 80% вода, смесена с комплексни захари и се произвежда в растенията от нектарните жлези. Някои примери на източници на нектар в Северна Америка са цветята като детелините, глухарчетата, храстите на горските плодове и цветовете на плодовите дървета. В едно обикновено пчелно общество пчелите-работници събират нектара и отглеждат тичинките. Повечето кошери имат една майка-кралица, вариращ според сезона брой мъжкари, които да създават нови кралици и около 20 000 до 40 000 женски работнички.

Процесът на правене на мед

Пчелите-работници използват дългите си тръбовидни езици, за да изсмучат нектара от цветята и растенията, и го събират в своите „медни стомаси”. Пчелите имат перфектната за тази цел екипировка, тъй като освен обикновения си стомах имат и такъв (меден стомах), който е специално предназначен да събира нектара. Медният стомах има капацитета да събира почти 70 мг нектар и когато се напълни достига почти теглото на самата пчела. Осреднено пчелите посещават между 100 и 1500 цветя, за да напълнят стомасите си.

Веднага след като пчелата се върне в кошера с нектара, тя го предава на останалите работници, които го изсмукват от медния стомах чрез устите си. След това те го „сдъвкват” за известно време и така хранителните ензими разлагат комплексните захари в обикновени захари. Това се прави с цел медът, съхраняван после в кошера, да е лесно приеман от пчелите и да не е податлив на бактерии. Той се съхранява в килиите на пчелната пита.

мед

На този етап нектарът все още има сравнително високо съдържание на вода, което кара тази природна закваска да ферментира захарите. Затова следващият процес в приготвянето на меда е свързан с раздухването на нектара от пчелите, служейки си с криле. Това създава течение и останалата вода се изпарява. Така нектарът става по-гъст, а високото съдържание на захар го предпазва от ферментация. На този етап медът се нарича суров и ако бъде премахнат от кошера и подходящо запечатан, може да изкара дълго време. Иначе пчелите сами запечатват с восък пчелните килийки на питата и го съхраняват докато е необходимо.

Пакетиране на меда

Макар да сме свикнали да виждаме меда пакетиран в буркани и туби, той е достъпен и под други форми. В една от формите си, наречена мед от пита, се продават цели парчета от питата, както и мед в буркани, в които има също части от питата. Органичният мед се смята за една от най-чистите форми и се прави според стриктни предписания. Освен това има и кристализиран мед, пастьоризиран, суров мед, прецеден, ултрафилтриран и изсушен мед.

Пчелите създават меда като храна за гладни години. Когато сезонната им храна намалее, те използват съхранения мед. Една колония пчели изяжда между 120-200 паунда мед годишно. Комерсиалните пчелари подслоняват пчелите в кошери и кутии или други контейнери и ги насърчават за свръхпроизводството на мед, но без това да застрашава по някакъв начин пчелите.

Пчеларството може и да е хоби, тъй като вече много хора, имащи интерес към екологията и природната наука, притежават по няколко кошера. В книгите и в интернет можете да намерите необходимата Ви информация за отглеждането на пчели и така, въоръжени с идеи и подходяща екипировка, можете да произвеждате свой собствен мед.

Здравословните предимства на меда са доказани, както и природната му стойност. Той е важна съставка за някои храни и напитки, като чая. Някои от любимите ни сладкиши, като палачинки и вафли, със сигурност биха били незавършени, ако не им се добави по малко мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest