gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Да си приготвим класическа фокача

Да си приготвим класическа фокача

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k2k
Фокача
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Класическите италиански рецепти са разпространени из цял свят. Друг въпрос е дали се изпълняват точно така, както повелява италианската традиция. Един от италианските тестени специалитети, който набира все по-голяма популярност и в България, е фокачата. Тя е предшественикът на пицата.

Фокачата представлява плосък хляб, гарниран със зехтин и подправки. В рецептата често се добавя месо, зеленчуци, лук и сирене. Тестото, от което се приготвя пицата, се състои от бяло брашно, мазнина, вода, сол и мая. Ето как да си приготвите класическа фокача:

Необходими продукти: 5 ч.ч. брашно, 2 с.л. морска сол, 2 с.л. мая, 6 с.л. зехтин, 2 ч.ч. хладка вода, ароматен зехтин (или зехтин, смесен и леко затоплен с чесън и пресен розмарин).

Начин на приготвяне: Брашното, солта и маята се смесват в миксера. Добавя се ¼ ч.ч. ароматен зехтин. С помощта на приставката за тесто се бърка 5-7 минути. Полученото тесто трябва да е гладко и леко.

Изберете чиста, свободна повърхност и я набрашнете. Прехвърлете тестото от купата върху плота и го набрашнете хубаво с потупване. От него оформете голям правоъгълник и го оставете да почине за около 5 минути.

Тестото се разтяга с издърпване от двете страни, след което се сгъва на две. С помощта на четка се намазва със зехтина, поръсва се с брашно и се покрива с найлоново фолио. Оставя се да престои за 30 минути.

Фокача с морска сол

Процедурата се повтаря и отново се оставя да почине за половин час. Тестото се разтяга отново и се прегъва. Покрива се и се оставя да втаса за още час.

Дъното на тавата се покрива с пергаментова хартия или алуминиево фолио. Полива се със зехтин и отгоре се слага тестото. Намазва се със зехтин. С пръсти се правят дупки във фокачата. Когато тестото започне да си възвръща формата, т.е. - не подлежи на надупчване, се оставя да почине още няколко минутки. Увива се и се прибира в хладилника за 1 нощ.

Фокачата се вади от хладилника поне 3 часа преди изпичането. Напръсква се с още малко зехтин и се дооформя с притискане, за да заеме цялата тава.

Фурната се включва на 260 градуса. Фокачата се слага във фурната, а градусите се намалят на 230 градуса. Пече се 10 минути, след което се обръща. Така се пече още 10 минути.

Вижте още неустоими рецепти за фокача: Фокача с червен лук, Фокача с [песто и тиквички], Фокача с маслини и мащерка, Фокача с чеснов зехтин, Фокача с домати и тиквички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest