История на марципана
Istorija marcipana
Gotvach.bg»Статии»Любопитно»История на марципана

История на марципана

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
История на марципана

У нас марципанът не се припознава като много качествен десерт. Причина за това е времето на комунизма, когато с наименованието марципан са се продавали продукти с твърда какаова маса, наподобяващ шоколад, но с доста занижено качество.

Истината за този фин десерт обаче е съвсем далеч от какаовото изкушение - между шоколада и марципана няма нищо общо. Те се различават както по състав, така и по технология на производство. И след като 12 януари е отреден като деня на марципана в календара, е редно да поговорим малко по-обстойно за това уникално творение на сладкарството.

Корените на производството на марципан могат да се открият векове назад. В класическия си вид този десерт е съставен от захар или мед и смлени бадемови ядки.

Технологията е следната: ядките се натрошават до получаване на фина паста. Към тях се добавя захарта или медът. Колкото повече са те, толкова по-качествен е крайният продукт. Обичайно се следва формулата 50% бадеми и 50% захар.

За произхода на марципана, както за този на много други велики кулинарни изкушения, се спори и до днес. Най-разпространената версия твърди, че той идва от Азия. Именно там е възникнала идея да се съчетаят сладостта на захарта и аристократичният вкус на бадемовата ядка.

Торта с марципан

Според други корените на марципана са някъде в Италия, Германия или Унгария. За доказателство се смята, че и до днес най-вкусният марципан се произвежда в Любек (Северна Германия) и Кьонингсберг (историческа столица на Прусия).

Марципанът има разностранна употреба. Той служи за пълнеж на различни сладкиши, класически торти се покриват с бадемова паста, а някои рецепти за коледен щолен също съдържат марципан.

В деня на Нова година, официален празник в много държави, традиционните сладкиши представляват животинки, направени от сладката паста. В Германия пък традицията повелява за Нова година да се подаряват марципанени прасенца, наричани Glücksschwein или Щастливото прасенце.

В други страни пък марципанени изделия се похапват предимно по Коледа. Така например децата в Норвегия се радват на прасенца от марципан в Коледната нощ, а на Великден – на яйца от сладкото изделие.

В Италия около Коледа и на Задушница традиционно се яде марципан. В Сицилия дори има специални дати, отредени за консумиране на бадемовата паста - 9 и 10 май.

И ако вече сте на вълна да приготвите нещо уникално с бадемовата сладост, тогава разгледайте нашите вкусни предложения за десерти с марципан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest